– Vi kommer inte att känna till riktigt ovanliga biverkningar om det finns några sådana. Men allt som vi normalt sett drabbas av när vi får vaccin såsom lokala reaktioner, huvudvärk, feber och allmänt sjukdomstillstånd, kommer vi att kunna se, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator vid Läkemedelsverket.
Hon har förståelse för att det finns en utbredd oro för att vaccin skulle kunna leda till ovanliga biverkningar med tanke på vad som hände när svenskarna massvaccineras mot svininfluensan.
– Vi kommer att lära oss mer över tid också. Vi kommer att ha ett vaccinationsregister på plats när vi börjar vaccinera i Sverige vilket gör det lättare för oss att göra en effektiv undersökning av de misstänkta biverkningar vi ser.
”Jobbar för högtryck”
Enligt en Novus-undersökning gjord för SVT under november tänker en av fyra svenskar inte vaccinera sig och nästan en tredjedel är osäkra.
– Vi förstår att det finns en stor oro, den känner vi också. Så vi vill vara säkra på att vi har något som vi tror går att använda för det syftet. Det är hela tiden att man väger nyttan mot riskerna.
När har vi ett godkänt vaccin?
– Det är en svår fråga att svara på. Vi jobbar för högtryck.
Hör i videon om hur de nya vaccinen kommer att fungera.