En person klädd i en färgglad halsduk står vid ett staket nära en flod. I bakgrunden syns en grön bro, gamla byggnader och träd, samt en promenadsträcka på andra sidan floden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våga prata om det” – hör Hjärnkollsambassadören Irja Nilsson Nybergs bästa tips kring vad man kan göra vid om man känner ekonomisk skam. Foto: William Kvist/SVT

Så kan du hantera ekonomisk skam

Publicerad

Ekonomisk skam är vanligare bland studenter än resten av befolkningen. Och anledningarna till att man som student skäms över sin ekonomi är flera.

– Skammen finns i flera lager, säger Irja Nilsson Nyberg, ambassadör på Riksförbundet Hjärnkoll.

Inflation och stigande bostadspriser har påverkat svenskarnas ekonomi det senaste året. Som student kan det ekonomiska läget framkalla både stress och skamkänslor.

Hjärnkollsambassadören i Uppsala län Irja Nilsson Nyberg har själv erfarenhet av skamkänslor kopplat till sin ekonomi.

– Idag känns det bättre än för ett år sedan då jag stod utan en examen, CSN och jobb. Nu står jag på egna ben – men det finns fortfarande en skam över att jag inte är klar med utbildningen och att det beror på ekonomin, säger hon.

40 procent av CSN till hyran

Riksförbundet Hjärnkoll – som arbetar med att uppmärksamma psykisk ohälsa – har tillsammans med Bluestep bank tagit fram en Novusundersökning som visar att var fjärde student känner skam över sin ekonomiska situation. Enligt undersökningen skäms 26 procent av landets studenter över sin ekonomi, vilket är tre gånger så mycket som snittet för befolkningen, på 8 procent.

– När jag började plugga var min hyra cirka 30 procent av mitt CSN, idag motsvarar hyran över 40 procent av mitt CSN eftersom studiemedlet inte har hängt med i inflationens takt, säger Irja Nilsson Nyberg.

Hör i klippet vad man kan göra för att motverka sin ekonomiska skam.

Mer om Novusundersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Bluestep bank och Riksförbundet Hjärnkoll under oktober 2024.

Enligt undersökningen skäms 26 procent av landets studenter över sin ekonomi, medan snittet för befolkningen ligger på 8 procent.

Totalt deltog 1 001 respondenter, representativa för den svenska befolkningen 18-84 år.

Datainsamlingen skedde via webbintervjuer och fokuserade på att kartlägga ekonomiska utmaningar och deras koppling till psykisk hälsa och framtidstro.

Källa: Bluestep bank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.