Tekniken är en variant på ”grief tech” – eller så kallad sorgteknik. Syftet med appen är bland annat att kartlägga sin sorg genom olika övningar och på så sätt lättare kunna bearbeta den.
Sorg och posttraumatisk stressymptom minskat
248 föräldrar deltog i studien, samtliga hade förlorat ett barn inom de senaste tio åren. Nästan hälften av barnen hade gått bort i cancer och genomsnittsåldern för dödsfallen var 11 år.
Enligt studien ska förlängd sorg och posttraumatisk stressymptom ha minskat hos de föräldrar som deltog i studien och fått prova appen under tre månader.
Josefin Sveen är gästprofessor i klinisk psykologi vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet och har jobbat med studien och appen.
– Ofta när man förlorat någon har man inte energi att be om stöd, fastän man behöver det. Då är en app lättillgänglig lösning, säger hon.
Utmaning att bearbeta sorgen
Men alla föräldrar som testat har inte uppskattat appen.
– Vissa har uppfattat att de blivit mer ledsna av att använda appen eftersom man ständigt blir påmind om sorgen, men samtidigt är det också ett sätt att bearbeta den, berättar Josefin Sveen.
Hör forskaren Josefins tankar om appen i klippet ovan.
Det här är ”Grief tech”
Grief tech är ett begrepp som används för att beskriva teknologiska lösningar och plattformar som syftar till att hantera sorg och förlust, ofta genom digitala medel.
Det kan handla om en rad olika teknologier och tjänster som används för att bearbeta känslor av sorg, minnas en avliden person eller till och med interagera med digitala representationer av någon som har gått bort.