Ultraljud. Man med läkarkläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren Mårten Ageheim berätta om vad som kan upptäckas med ett tidigt ultraljud. Foto: Storyblocks/Måns Antman Debels/SVT

Så kan tidiga ultraljud minska risken för fosterskador

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndagen erbjuds alla gravida i vecka 11–13 gratis ultraljud i Uppsala län. Nu hoppas kvinnovården bli ännu bättre på att förebygga fosterskador.

– Upptäcker man fel går det att sätta in insatser tidigare, säger Mårten Ageheim, ansvarig läkare inom fostermedicin på Akademiska sjukhuset.

Tidigare har gravida bara erbjudits ett så kallat KUB-test i vecka 11–13, vilket innebär ett kombinerat ultraljud och blodprov. Det har kostat 260 kronor för personer under 35 år. Nu kan man i stället välja att bara göra ultraljud kostnadsfritt.

Redan nu gör 75 procent av alla gravida kvinnor ett tidigt ultraljud, men på Akademiska hoppas man att det ska bli ännu fler.

– Det tror jag. Om vi hittar de här missbildningarna i tidig graviditet så har vi mer tid att göra viktiga uppföljande undersökningar, säger Mårten Ageheim.

Kan upptäcka missbildningar

Ett foster är endast cirka fyra centimeter långt vecka elva, men det går ändå att upptäcka viktiga detaljer om dess utveckling under ett ultraljud. Det går att se om det är tvillingar och man kan upptäcka vissa missbildningar.

– Då kan vi ge bättre vård. Man kan också avgöra tidigare om man vill avbryta graviditeten.

Vilka risker finns det?

– Ultraljud är säkert i vana händer, men fostret kan värmas upp av maskinen och vågorna kan orsaka mekaniska strömningar, säger Mårten Ageheim och forstätter:

– Vi kan inte säkert säga att det inte finns några nackdelar, men vi tycker att de medicinska fördelarna överväger de eventuella risker som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.