Rovdjursbiologen Emma Höök mäter tänderna på en död varg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VARNING FÖR STARKA BILDER. Var den påkörda vargen på E4 en ensamvandrande varg från ett revir på långt avstånd? Prover från SVA i Uppsala kan ge svaret. Vargen på bilden är inte den påkörda vargen, utan från en tidigare obduktion. I inslaget finns heller inga bilder på den trafikdödade vargen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT/Joakim Nordblom/SVA

Så kartlägger SVA den påkörda E4-vargen

Uppdaterad
Publicerad

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som en förare körde på en varg på E4 strax norr om Björklinge. Var den trafikdödade vargen hörde hemma kan prover som tagits på SVA i Uppsala ge svar på.

Föraren anmälde att en varg blivit påkörd på E4 och den döda vargen fördes senare av polisen till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för obduktion.

Här kontrollerades vargens hälsa, samt togs prover som kan ge värdefulla svar framöver. Kom till exempel vargen från det närmast liggande reviret, det i Siggefora? Eller var det en mer långväga besökare som rört sig på E4 norr om Uppsala och slutade sina dagar här?

Forskningsstation undersöker släktskap

I samband med att vargen obducerades togs prover som kan avslöja både djurets ålder, och var den hörde hemma.

– Proverna skickas till Grimsö forskningsstation, som undersöker släktskapet, säger Emma Höök, rovdjursbiolog på SVA.

Klippet: Hör hur den påkörda vargen (som var en hane) mådde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.