Foto: TT

Så mycket skräp finns det på gatan

Publicerad

Fimpar och snus. Det är fortfarande de vanligaste skräpartiklarna i stadsmiljön. Det visar en rapport från stiftelsen Håll Sverige Rent.

På en trottoar på 100 meter finns det i snitt följande skräpartiklar: 1 glas, 3 annat, 8 plast, 1 organiskt, 64 fimpar, 8 papper/kartonger, 16 snus och 2 metall. Sammanlagt rör det sig om 103 skräpartiklar.

Det visar en rapport från stiftelsen Håll Sverige Rent som undersökt skräpet i bland annat Uppsala och Enköping.

Fimpar och snus

Rapporten konstaterar därmed att fimpar och snus är de vanligaste skräpet på våra gator. tar man bort dessa är det plasten och pappret/kartongen som sticker ut.

Rapporten visar också att det har det blivit mycket skräpigare på svenska stränder. Håll Sverige Rent har mätt skräpet på tio olika stränder runt om i landet bland annat vid Östersjön.

Det totala antalet skräpföremål per 100 meter strand har ökat med över 100 procent sedan 2015, och så mycket skräp har det inte varit på fem år. Siffrorna visar att sju artiklar av tio är plast på våra stränder.

– All plast som kastas i havet blir kvar. Den försvinner inte. Förr eller senare dyker den upp på stränderna. Vi vet ju att det finns väldigt mycket plast i haven, säger Petra Holgersson, PR-ansvarig vid Håll Sverige Rent till TT.

”Nedskräpningen ökar”

Fler än hälften anser att nedskräpningen har ökat i samhället, enligt en Novusundersökning som beställts av Håll Sverige Rent. Och en kundundersökning av Svensk Avfallshantering i 60 kommuner visar att runt 60 procent anser att det blivit skräpigare i deras kommun.

– Jag tror att normen säger att det inte gör så mycket att skräpa ned. Man låter det passera och tänker inte på konsekvenserna, säger Petra Holgersson.

Väldigt få erkänner att de skräpar ned. De allra flesta säger att de gör det för att det inte finns någon papperskorg eller för att de anser att skräpet de slänger är komposterbart, till exempel ett äppelskrutt eller bananskal. 15 procent uppger att det helt enkelt beror på att de är slöa.

– Det handlar så mycket om normen och beteendet. Det ska inte vara okej att skräpa ned helt enkelt. Det dyker ju upp en ny generation hela tiden som måste få veta det, säger Petra Holgersson från Håll Sverige Rent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.