Så påverkas valborgseldarna i Uppsala län av brandrisken

Uppdaterad
Publicerad

Varmt väder, torr mark och inget regn – de senaste veckornas väder har lett till att gräsbränderna har avlöst varandra i Uppsala län. Nu väntar många på besked om vad som gäller inför valborg och valborgseldarna.

I Heby kommun råder nu eldningsförbud vilket gör att inga valborgseldar kommer att få tändas där – om inte större regnmängder kommer innan sista april.

Räddningstjänsten tog beslutet efter att SMHI utfärdat en brandriskprognos som visat på en fyra.

”Svårt att säga”

Även i övriga länet är risken för gräsbränder stor och räddningstjänsterna avråder därför från eldning.

– Om det slutligen blir ett eldningsförbud i hela länet till sista april är svårt att säga. Det är först när vi ser om det verkligen kommit tillräckligt med regn som vi vet, säger Torbjörn Mattsson, brandinspektör Uppsala brandförsvar.

”Ingen bra förutsättning”

Räddningstjänsten i Uppsala följer nu prognoserna från SMHI noggrant både morgon och kväll. Om ett eldningsförbud kommer att utfärdas så kommer det att göras i samråd med Länsstyrelsen.

– Först har vi torkan och så även starka vindar. Det är inga bra förutsättningar för att tända kasar. Det måste man förhålla sig till. Det är inte något sagt om eldningsförbud än, men om det blir aktuellt så kommer vi att samordna det, säger Torbjörn Mattsson.

Ovanligt med gräsbränder i april

Att torkan kommit så långt redan i april är ovanligt. På räddningstjänsten är man van att göra motsvarande insatser till gräsbränder i juli eller augusti.

– Det är lite nytt det här, det har förändrats de senaste åren. Faran för skogsbränder har krupit närmare och kommit allt tidigare på året. Förr brukade det komma efter en torr sommar, säger Torbjörn Mattsson.

Om det trots väder och vind blir eldar den sista april återstår att se.

– Det är ju inte förrän vi har de exakta förutsättningarna som vi vet hur det verkligen blir, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.