• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Passkaoset fortsätter – så ska de rekordlånga väntetiderna lösas

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt flera månaders lång väntetid i Uppsala län för att skaffa pass. Polisen har vidtagit flera åtgärder för att lösa problemen och satsar för att möta behovet.

Det har varit stor efterfrågan på att förnya pass i flera veckor eftersom det är högsäsong och coronarestriktionerna släpptes. Under torsdagsförmiddagen var första lediga passtid i Uppsala län i mitten av september men polisen betonar att lediga bokningstider kan skilja sig från en dag till en annan.

– Vi har en stab som följer utvecklingen och hela tiden letar efter nya sätt att öka kapaciteten. Vi har en hög ambitionsnivå att ha en hög servicenivå och måste vidta en del åtgärder för att komma tillrätta med det här, säger Jonas Eronen, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Polisen i region Mitt (Gävleborg, Uppsala och Västmanland län) gått upp i så kallad särskild händelse för att lösa den ansträngda situationen gällande pass. Ett problem har varit att systemet utnyttjats systematiskt då personer har bokat upp flera tider för att sedan sälja vidare till högstbjudande. Därför har polisen gjort bokningarna personliga och fler tekniska lösningar är på väg.

– Om man som privatperson ser att det finns passtider till salu så ska man komma ihåg att sådan där verksamhet tenderar att locka till sig bedragare. Så det finns risk att det inte finns någon passtid att köpa utan att man blir lurad. Det är en varningsflagg att köpa de tiderna, säger Jonas Eronen.

I klippet: Hör passköarna Suzan och Håkan Modiérs glädje över sina nya pass och hur polisen ska lösa passkaoset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.