Valet i Sverige hålls 26 maj. Foto: Henrik Montgomer, Drago Prvulovic/TT

Så ska Uppsala kommun få fler att rösta i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun drog på torsdagen i gång sin ”EU-kampanj” genom att informera om hur man jobbar för att få fler att delta i det stundande EU-valet.

Att sätta sig in i hur EU fungerar, vilken påverkan EU-parlamentet har och vad de olika partierna står för är inte helt lätt. Men Uppsala kommun vill att det ska vara enkelt att rösta – för alla. Därför har man sett över tillgängligheten i de 161 vallokalerna och satsat lite extra på just tillgängligheten vid den lokal som ligger vid Stationsgatan. Kommunen har även skruvat på öppettider, gjort det enklare att bevara sin rösthemlighet i vallokalerna och underlättat personröstningen.

15 demokratiambassadörer ska möta väljare

För att ytterligare underlätta har kommunen utbildat 15 demokratiambassadörer som ska möta de som kan rösta; främst är siktet inställt på unga, funktionshindrade och utrikes födda. Ambassadörerna ska jobba för att öka kunskapen om EU-valet, men också argumentera för att så många som möjligt ska gå och rösta.

EU-valet 2019 Uppsala län

Vill öka deltagandet från förra valet

Förra gången det var EU-val deltog 60 procent av Uppsalaborna. Den siffran vill kommunen ska öka, men något uttalat mål finns inte.Förtidsröstningen drar igång 8 maj, och senat det går att rösta är på valdagen 26 maj.

Så många kan EU-rösta i Uppsala kommun

• 165 000 personer i Uppsala kommun är röstberättigade.

• Det finns 161 vallokaler.

• Uppsala har 23 förtidsröstningslokaler.

• 1 200 röstmottagare.

• 2 250 000 valsedlar distribueras i Uppsala kommun.

• 580 valskärmar finns vid röstställena.

• 30 158 personer förtidsröstade i EU-valet 2014. I år räknar kommunen med att drygt 37 000 personer röstar i förväg.

• Valtdeltagandet i Uppsala kommun var vid förra EU-valet 59,9 procent. I Sverige var riksgenomsnittet 50 procent.

• Kommunens kostnader för valnämndens arbete uppgår till cirka 5 miljoner kronor. Sen har kommunen fått nästan 600 000 kronor för kunskapshöjande åtgärder.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet