Kvinnor i maktpositioner har större risk att utsättas för hot och våld än män visar en ny avhandling vid Uppsala universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sociala medier är en stor del av problemet” – Sandra Håkansson, doktorand vid Uppsala universitet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Ny forskning: Så störs demokratin av hot och våld mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga politiker hotas i högre utsträckning än deras manliga kollegor. Och ju mer makt – desto mer ökar utsattheten. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.

– Hat och våld drabbar alla högt uppsatta förtroendevalda, men den här dramatiska ökningen är värre för kvinnor än för män, säger doktoranden Sandra Håkansson.

Män och kvinnor i bland annat kommunpolitiken utsätts för psykiskt våld. Det handlar om hat och hot som riskerar att påverka demokratin, och utvecklingen är mest allvarlig för kvinnor. För kvinnor som är exempelvis ordförande i kommunstyrelsen är exempelvis risken att drabbas av våld tolv procent högre än för män. Det visar Sandra Håkanssons avhandling.

– Attacker riktade mot kvinnliga politiker kan få särskilt allvarliga konsekvenser i och med att det kan förstärka ojämställdheten inom politiken, säger Håkansson.

20 procent högre risk

Samma trend har tidigare bekräftats av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Enligt en rapport från 2022 har förtroendevalda kvinnor 20 procent högre risk att utsättas för hot och våld.

Drygt hälften har utsatts för någon form av påverkan. En av fyra har övervägt att lämna sina uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.