Moderaternas förslag för ökad trygghet har lämnats in till kommunfullmäktige och kommer troligen till beslut först i höst. Redan nu har SVT Nyheter Uppsala frågat fullmäktiges partier om vad de anser i frågan.
Simon Alm, gruppledare Sverigedemokraterna: Det är glädjande att moderaterna nu äntligen helvänder även i denna fråga. För mindre än ett år sedan argumenterade och röstade de mot vår likvärdiga motion. Det här är en fråga som SD Uppsala har drivit sedan flera år i budgetförslag och i en motion, men aldrig fått bifall från något annat parti. Vi ser fram emot att moderaterna fortsätter förändra sin politik än mer till att likna den vi har förespråkat länge.
Jonas Segersam, kommunalråd Kristdemokraterna: Spontant kan jag säga att vi grundläggande har samma syn på behovet av ökad trygghet och säkerhet i Uppsala. Kan kameror vara ett sätt att bidra till detta är det absolut värt att se på denna möjlighet. Det är dock viktigt att konkreta, yttre fysiska förändringar (där kameror kan vara en sak – en annan enkel men viktig sak är belysning – och även fysisk planering av gatumiljön), inte ställs i motsättning mot ett viktigare förebyggande arbete där vi genom trygga familjer, en god uppväxtmiljö för barn och ungdomar och en god integration bidrar till att förebygga och motverka brott på en mer övergripande nivå.
Ilona Szatmári Waldau, kommunalråd Vänsterpartiet: Kameraövervakning är ingen lösning för att stävja brott men de kan underlätta identifiering för att klara upp utförda brott. Ett brottsförebyggande arbete, både vad gäller utformning av de offentliga rummet och sociala åtgärder, är mer effektivt mot brott. Kommunen har ett samarbete med polisen inom ramen för Tryggare Uppsala, det är bra om diskussionen om var det kan behövs kameraövervakning förs inom ramen för det samarbetet.
Maria Gardfjell, kommunalråd Miljöpartiet: Övervakningskameror är och förblir övervakningskameror, även om Fredrik Ahlstedt vill kalla dem för trygghetskameror. Oavsett namn är de ingen bra generell lösning på trygghetsproblematiken, eftersom de riktar in sig på konsekvenserna snarare än roten till problemet. Vi ser dock att kameror kan behövas i vissa områden – där polisen anser att de behövs. Resecentrum är ett exempel på detta.
Marlene Burwick, kommunalråd Socialdemokraterna: Vid resecentrum har vi varit helt överens politiskt i kommunen om att vi tycker att det behövs. Sedan är inte övervakningskameror det enda medlet för en ökad trygghet, utan det är viktigt att det sker i en kombination med ökad polisnärvaro, belysning och rent allmänt frågor om stadsbyggnad.
Stefan Hanna, kommunalråd Centerpartiet: Centerpartiet ställer sig positiva till förslaget och har tidigare varit de som drivit detta i Gatu- och samhällsmiljönämnden då kommunalråd Stefan Hanna satt som ordförande. Genom kvartalsvisa träffar med polisen har Centerpartiet drivit frågan för att med Länsstyrelsen godkännande kunna sätta upp säkerhetskameror på så kallade hot-spots som Flustret, Stora torget och Centralstationen [...] Det är problematiskt att Länsstyrelsen under mina år i GSN har satt sig på tvären. Det skulle utgöra en stor hjälp för polisen i deras arbete att hålla våra gator och torg säkra om kameraövervakning tilläts på dessa hot-spots. Länsstyrelsen har godkänt liknande kameraövervakning i både Stockholm och Malmö, så varför inte i Uppsala?
Mona Camara Sylvan, kommunfullmäktigeledamot Feministiskt Initiativ: Trygghet är givetvis en prioriterad fråga för oss, däremot är moderaternas förslag i linje med deras övriga idéer symptombehandling på ett mycket större problem. Resurser borde riktas mot preventiva insatser där det tydligt arbetas med att synliggöra vilka grupper i samhället som lever med växande otrygghet i det offentliga rummet. En generell och bred välfärdssatsning i hela kommunen med målet att ta tag i ökad rasism, sexism, homofobi, funkofobi samt social och ekonomisk utsatthet borde stå i centrum. Inte ökad bevakning, hårdare straff och stärkt polis. Att rikta om resurser från preventiva insatser i välfärden till symptombehandling med tyngre bevakning leder inte till ett tryggare samhälle. Här har vi empiriska underlag från många andra länder att utgå ifrån för att bekräfta detta.
Frågan har även ställts till Liberalerna.