Simon Garshasebi och Babak Yousefi. Foto: Jonas Lundin

Så tycker Uppsalas kändisar om Årets julklapp

Uppdaterad
Publicerad

Den representerar den tid vi lever i, årets julklapp. Det tycker företaget som gör den årliga utnämningen. Men vad säger våra lokala kändisar egentligen? Och vilka skulle de vilja ge ett återvunnet plagg till i år? Det har vi tagit reda på.

1. Vad tycker du om årets julklapp: Det återvunna plagget?

2. Vem skulle du vilja ge ett återvunnet plagg i julklapp i år och varför?

Simon Garshasebi och Babak Yousefi. Foto: Jonas Lundin

Simon Garshasebi, komiker och skådesepelare (medverkar i tv-serien Laxbralla på SVT Play)

1. Jag tycker det är bra att det återvunna plagget är årets julklapp. Den här julen har vi inom familjen bestämt att vi ska hålla tillbaka på presenterna till varandra. Det är bättre för miljön och köphetsen är inte vad julen handlar om enligt mig.

2. Babak har lite hiphopig stil så jag tror det blir lite svårt att hitta såna plagg i de flesta second hand butiker. I så fall får jag kolla i mitt förråd. Jag klädde mig nämligen också så... i högstadiet. Så han kanske kan få mina gamla kläder om de passar.

Lisa Anckarman, influencer Foto: Privat

Lisa Anckarman, influencer och modell

1. Jag tycker det är klockrent! Älskar när saker får nytt liv.

2. Jag jobbar ju med att visa upp outfits på instagram så jag får hem en hel del kläder. Dessa ger jag mer än gärna bort till mina vänner och familj! Jag älskar att se kläderna få nya ägare. En ägare som är tacksam och stolt att bära upp plagget!

Armine Sinabian, före detta boxare. Foto: Privat

Armine Sinabian, f.d. boxare

1. Jag tycker absolut det är helt rätt i tiden, det är på tapeten nu och det är så viktigt att tänka på en hållbar konsumtion av allting egentligen. Är det något vi konsumerar så är det just kläder, så det är klart även det ska vara hållbart.. Jag har börjat tänka mer och mer på vad man konsumerar och att man ska tänka sig för innan man handlar. Behöver jag det här eller köpter jag det bara för att jag vill ha det? Då är det jättebra att kunna köpa återvunnet material eller second hand.

2. I så fall till någon i den äldre generationen och då skulle jag kanske ge den till mina föräldrar, i och för sig är de ganska medvetna, men jag tror det kan bli en ögonöppnare för den generationen. Jag tror att den yngre generationen matas mer med information om hur viktigt det är med hållbar konsumtion, men det är bara en känsla, jag kanske har fel.

Cemil Alparslan, krögare. Foto: Privat

Cemil Alparslan, krögare

1. Spontant tycker jag det är en jätte, jättebra idé. Det pågår en intressant diskussion just nu i samhället om köphets, och det är väldigt bra och roligt att man väljer det här. För det är ju något som får stora konsekvenser i hela världen.

2. Hela min personalstyrka faktiskt. När det gäller arbetskläder har jag aldrig tänkt i de banorna överhuvudtaget, att köpa återvunna plagg, men lång livslängd på plaggen och återvunnen bomull kollar jag på däremot. Det som skulle fallerera om vi skulle köpa återvunnet till alla är kanske att det kan vara svårare att få tag på identiska kläder på second hand. Men som en privat julklapp är det en jätterolig grej! Tummen upp absolut!

Siri Strand och Emma Westas Rödin, Pillerpodden Foto: SVT / Magnus Aronson

Siri Strand och Emma Westas Rödin, Pillerpodden

1. Det är en helt fantastisk och nytänkande idé, även om kläderna inte är nya, som vi borde anamma på flera högtider. Allt som för oss mot ett hållbart samhälle och en hållbar framtid är bra.

2. Vi vill ge alla barn som annars inte har möjlighet att få julklappar ett plagg. Vad spelar egentligen ingen roll, men någonting som får barnet att känna sig sedd och stolt.

Motivering till Årets julklapp 2018

Årets julklapp utses i november varje år av företaget HUI Research. Så här lyder motiveringen:

”Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion.

Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.”

Källa: HUI Research AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.