”Det har funnits en norm att man måste spela med killar för att bli bra”, säger Sara Ridderlund. Hör mer i klippet om utvecklingen och utmaningar för svensk flick- och damhockey.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har funnits en norm att man måste spela med killar för att bli bra”, säger Sara Ridderlund. Hör mer i klippet om utvecklingen och utmaningar för svensk flick- och damhockey. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Så växer svensk damhockey: ”Funnits en pojknorm”

Uppdaterad
Publicerad

På tre år har svensk flick- och damhockey växt från 7 000 till 10 000 spelare. Den stora ökningen syns även i Uppland.

– Det har funnits en pojknorm men vi har tagit stora steg framåt för att få fler flickor på isen, säger Sara Ridderlund, damansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet startade 2021 en satsning på flick- och damhockey som sträcker sig till 2030. I Uppland har antalet registrerade spelare här ökat från 328 stycken 2019 till 527 i år, enligt Upplands Ishockeyförbund.

– Men jag ser ännu mer utvecklingspotential. Vi kan nog dubblera den siffran, säger Sara Ridderlund.

På kort tid har mycket hänt inom damhockey. I januari drog damernas motsvarighet till NHL, PWHL, i gång i Nordamerika med flera svenska proffs. Samtidigt vann Sveriges U16-landslag guld vid ungdoms-OS i Sydkorea.

Hör mer i klippet om utvecklingen för svensk flick- och damhockey och utmaningar framöver.

DAMERNAS HOCKEYLIGOR

• Svenska damhockeyligan, SDHL, bildad 2008, är den högsta serien med tio lag. Sedan följer Nationella damhockeyligan och Damtvåan. Några regioner har Damtrean som lägsta liga.

• I Uppsala län finns Uppsala HC och Skärplinge HK i Nationella damhockeyligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.