För 13 år sedan var Samira Arbadzahi med om en allvarlig cykelolycka. Enligt famljen blev hon funktionsnedsatt och drabbades av epilepsi. I dag lever hon med kramper, skakningar och tvingas vara i sängen större delen av dygnet.
– Jag har arbetat många år inom vården, men aldrig varit med om något liknande. Samira har inte duschat på tre månader och klarar sig inte själv. Det är vanvård och bör inte förekomma i Sverige, säger Ingrid Hede, före detta assistent till Samira.
Nekat assistenter
När SVT träffar familjen berättar de att Samira tackat nej till nio assistenter. Detta på grund av att personal bland annat haft språkbrister och okunskap om Samiras diagnoser.
– Det är olyckligt om det uppstått hinder för kommunen att kunna utföra insatser som personer fått beslut om. Eftersom det råder sekretess kan vi inte gå in på ärendet mer i detalj, säger Asal Gohari Moghadam (S), ordförande omsorgsnämnden i Uppsala kommun.
Kommunens svar
I brist på assistenter får familjen nu ställa upp för att hjälpa Samira. Enligt Uppsala kommun är det en situation som behöver lösas.
– Vi är såklart ledsna om personer inte får hjälpen som det beslutats om. Ibland kan det uppstå den här typen av problem, men då ska kommunen snabbt agera, säger Asal Gohari Moghadam (S).
I klippet: Träffa Samira och se hur hon beskriver situationen.
VAD SÄGER LAGEN?
Beviljandet av assistansliknande stöd regleras i socialtjänstlagen. Enligt lagen har den som själv inte kan tillgodose sina behov rätt till hjälp av socialnämnden. Detta ska kunna ge individen en skälig levnadsnivå och stärka personens möjligheter att leva ett självständigt liv.
Källa: riksdagen.se