– Jag har inte läst Fantomen på många år, men gjorde det mycket när jag var grabb. När jag såg den här grejen i twitterflödet så kunde jag inte låta bli att reagera, säger Joakim Larsson (SD), gruppledare i Tierp.
Det SD:s gruppledare i Tierp har reagerat på är bilder ur senaste numret av tidningen Fantomen som fått stor spridning i sociala medier. I utdraget syns det hur seriefiguren försvarar ett pridetåg i Warszawa från polska nationalister. Detta med en regnbågsflagga i högsta hugg.
”Man vill sprida ett narrativ”
Enligt Joakim Larsson ser han det inte nödvändigtvis som ett politiskt ställningstagande av serietidningen själva, men att bilderna kan användas som det.
– Det handlar om att man vill sprida ett narrativ där man framställer det som att de som kritiserar pride bara är våldsamma uniformerade nazister och det tycker jag är orimligt. Men man får se det i sitt sammanhang. Det är en serietidning och inte seriös journalistik, men det var värt en kommentar på twitter i alla fall, säger han.
Fantomen ofta politiskt engagerad
David Gedin, lektor vid Litteraturvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, har forskat om tecknade serier och är inte förvånad över ämnesvalet.
– Just Fantomen och den svenska redaktionen har en tradition av att vara mer politiskt engagerade än andra serietidningshjältar. Bland annat blev det mycket diskussioner när Fantomen blev hemmapappa och diskade i förkläde, säger David Gedin.
Ett försök att vara angelägen
Att det blir en del höjda kritiska röster, såsom i det senaste fallet med de polska nationalisterna, tror han beror på att serietidningar fortfarande uppfattas som barnkultur av många och att det därför kan vara kontroversiellt att göra ställningstaganden där.
– Jag tror inte det blir sista gången heller. En serietidningshjälte ska ställa upp på de svagas sida. Och sen är det här väl ett försök också från redaktionens sida att vara angelägen i framtiden. Barn- och ungdomsserier har det svårt i dag, säger David Gedin.