Sexkonferens för personer med LSS-beslut

Uppdaterad
Publicerad

Får människor med utvecklingsstörning ha sex? Och vågar personal och anhöriga prata om det? Det är frågor som ställs när Kulturparken anordnar sexkonferens i veckan.

I ett konferensrum i centrala Uppsala går debatten het. Hit har personer, som utsätts till gruppledare under den konferens som ska hållas i Uppsala under måndag och tisdag, kommit för att bena ut hur man ska förhålla sig till de samtal som ska föras efter föreläsningarna på konferensen.

– Jag tror att det kommer att bli kul men också jobbigt. Det kan hända att vissa människor blir besvärade eller sårade av samtalen. Men jag hoppas att det går bra, säger Charlie Moberg, som själv har ett LSS-beslut.

Aktivt kärleksliv

Temat för konferensen är sex, kärlek och rättigheter. Bakom den står Kulturparken, en ideell förening som stöds av bland andra Uppsala kommun och landstinget i Uppsala län.

– Det pratas alldeles för lite om de här frågorna. Personer som har ett LSS-beslut får ofta insatser som inte är anpassade till ett aktivt kärleksliv. Då blir det istället ofta fel. Det är bättre att vi försöker prata om de här frågorna, säger Nanna Castillo, konstnärlig ledare i projektet.

Teater och film är stora delar av konferensen. Det ska visuellt vara tydligt vad man pratar om. Under öppningdagen bjuds bland annat på föredrag om sex men också mer handfasta punkter som en kondomskola eller en chans att lära sig göra en kuk eller fitta i lera.

”Det där pratar vi inte om”

Christopher Lundgren är en av deltagarna under konferensen.

– Det pratas väldigt lite om de här frågorna. Ibland kan det till och med tystas ner. Personer med LSS-beslut vet inte riktigt själva hur mycket de får säga och när personal inom boenden eller i dagliga verksamheter säger ”det där pratar vi inte om”, ja, då blir det ju ännu mindre sagt, säger han.

Förhoppningen är nu att konferensen ska ändra på det förhållningssättet.

– Personer med LSS-beslut vet själva bäst hur deras liv ser ut. Det är upp till oss att ta till oss och att lyssna så att vi framöver kan hitta bättre lösningar, säger Nanna Castillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.