Arkeologen Louise Evanni sitter på huk på platsen där hon en gång fann den så kallade Sundvedaskatten, 452 silvermynt begravda av vikingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Louise Evanni ledde utgrävningarna som avslöjade en silverskatt – hör henne berätta om reaktionerna i klippet. Foto: SVT

Vikingaskatt ställs ut: ”Ringde press från hela världen”

Uppdaterad
Publicerad

Tusen år gamla berättelser om riskabla resor till havs, slaveri och plundring – det utlovar Sigtuna museum att deras utställning Vikingasilvret bjuder besökarna på.

– Om det var mitt silver? Jag skulle kanske också gräva med det i någon annans grav, säger Ted Hesselbom, museichef.

”Någon annans grav” syftar på graven där den ena av de två skatter som nu ställs ut – Sundvedaskatten – hittades 2008.

Utgrävningarna startade eftersom den nya stadsdelen Steningehöjden mellan Märsta och Sigtuna skulle byggas. Man ville försäkra sig om att inga fornminnen gick om intet.

Skatten som kom i dagen visade sig vara 452 silvermynt som vikingar fört hem hem efter sina handelsresor.

Listigt gömställe

Att de gömdes i en grav kan ha varit ett listigt trick för att hindra andra från att hitta och stjäla dem.

– Man var lite rädd för gravar, säger Ted Hesselbom vid Sigtuna museum.

Om förklaringen är riktig eller inte får vi aldrig veta – mynten beräknas vara från 800-talet och det finns inga skriftliga källor som berättar exakt varför mynten lades i graven.

Video: Följ med in på utställningen – och hör arkeleologen som gjorde sitt livs fynd.

”Vikingasilvret”

Utställningen är baserad på de två silverskatter som har hittats i Sigtuna.

I samband med att ett nytt bostadsområde i Steningehöjden skulle byggas år 2008 hittades Sundvedaskatten. Den innehöll 452 mynt som beräknas vara från 800-talet – varav alla utom ett kom från den förislamska och islamska världen.

Professorsskatten från början av 1000-talet hittades i kvarteret Professorn 1 vid Gröna ladan i Sigtuna vid en utgrävning år 2000. Den består 150 västeuropeiska mynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.