Eleverna Daniel Westerlund och Anabade Anabade har gått sin sista dag på Yrkesakademin. Nu tvingas de lösa utbildning på ett annat sätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den blivande busschauffören Anabade Anabade, till höger i bild, klarade inte uppkörningen dagen innan Yrkesakademins utbildning stängde ner. Nu vet han inte vad han ska göra framöver. Klasskamraten Daniel Westerlund har hunnit göra klart utbildningen. Foto: Elsa Sandin

1 000 elever påverkades när utbildningar stängde ned: ”Vet inte vad som händer nu”

Uppdaterad
Publicerad

Anabade Anabade, Daniel Westerlund och John Höglund är tre av de drygt 1 000 elever i Sverige som den 21 september fick beskedet att deras utbildning stängs ned inom några dagar. Det efter att förlusttyngda Yrkesakademin begärde företagsrekonstruktion.

Den 29 september gick eleverna sin sista dag på sina utbildningar i Uppsala. Anabade Anabade och Daniel Westerlund som SVT pratade med samma dag som de fick information om att utbildningen skulle stängas ned, berättar nu om vad som händer härnäst.

– Arbetsförmedlingen har sagt att de ska försöka hitta andra lösningar, till exempel att få läsa på en annan ort där de fortfarande driver sin verksamhet. Men jag vet ingenting än, säger Anabade Anabade.

”Jättetråkigt”

Arbetsförmedlingen säger själva att eleverna kan få möjligheten att pendla till en närliggande ort. Eleven John Höglund som utbildar sig inom betongarbete, har fått det förslaget.

– Jag kan eventuellt få fortsätta utbildningen i Dalarna, men jag vet inte om det fungerar för mig att pendla. Det är jättetråkigt, jag har precis börjat, säger John Höglund.

Anabade Anabade klarade inte sin uppkörning som var planerad till dagen innan Yrkesutbildningen stängde sin verksamhet – den 28 september.

– Jag får hitta ett nytt datum på en annan ort. Men jag vet inte vad som sker härnäst. Jag vill ha ett heltidsjobb och ett yrke, säger han.

I klippet: Anabade Anabade om osäkerheten kring vad som händer härnäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.