Moa Pettersson och Inana Selenius driver Café Colorful – Uppsala läns enda mötesplats för hbtqi-personer under 30 år. Foto: Ellen Pan

Sju av åtta kommuner i länet saknar hbtqi-mötesplatser

Publicerad

Stora delar av Uppsala län saknar träffpunkter för hbtqi-personer under 30 år – endast en av åtta kommuner har en sådan verksamhet.

Nu avsätter regeringen 2,4 miljoner kronor för att främja hbtqi-mötesplatser i hela Sverige.

Det är ännu inte bestämt hur stor del av potten som kommer gå till Uppsala län – men att behovet är stort står klart. Det finns nämligen bara en enda hbtqi-mötesplats för unga i hela länet, enligt en kartläggning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor; Café Colorful på Grand.

– Den här målgruppen mår generellt jättedåligt, så det finns ett enormt stort behov av mötesplatser, säger fritidsledaren Inana Selenius som arbetar med verksamheten.

”En timme från dörr till dörr”

Hennes kollega Moa Pettersson betonar att många behöver åka långt för att kunna vara med på träffarna, som hålls i centrala Uppsala.

– En timme dörr till dörr minst för många. Då förstår man någonstans hur betydelsefullt det här är, berättar hon.

Fokus på trygghet

I MUCF:s utredning har man fokuserat på verksamheter som anordnar olika aktiviteter för hbtqi-personer under 30 år. Det liknar ofta fritidsgårdar, med fokus på att kunna ha kul och umgås i en trygg miljö.

– Just unga hbtqi-personer har mycket svårare att känna sig bekväma och trygga, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

Myndigheten har nu i uppdrag att fördela bidraget på 2,4 miljoner kronor till ideella organisationer i Sverige som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer.

I klippet får du följa med in på Café Colorful i Uppsala.

Hbtqi-mötesplatser

Hbtqi är ett samlingsnamn och en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig som queer eller intersexperson. En del använder även ett plustecken för att markera att det finns personer som inte känner sig inkluderade i hbtqi-begreppet, eftersom de har andra definitioner på sin identitet.

En rapport som MUCF presenterade för regeringen i mars 2021 visar att stora delar av Sveriges saknar mötesplatser för unga hbtqi-personer idag. MUCF har identifierat 66 mötesplatser för unga hbtqi-personer i 43 av Sveriges 290 kommuner.

Ingen av de totalt 66 mötesplatserna finns i en kommun på landsbygden.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.