Enligt föräldrarna har bemötandet från sjukhusets sida varit ”beklagande” sedan de fått vetskap om fem månader gamla Chelseas hörselskada. Dessutom upplever de att de som föräldrar till ett hörselskadat barn inte uppmuntrats till att använda teckenspråk.
Känner du igen det som föräldrarna beskriver?
– Vi kan aldrig kommentera enskilda patienter. Generellt kan vi säga att de flesta familjer som får döva eller gravt hörselskadade barn är själva normalhörande. De flesta vill att barnen ska kunna prata, så de kan kommunicera med barnet på sitt eget språk. Så det vi läkare säger är att man bör ”huvudsatsa” på tal de första två levnadsåren. Men när de väl lärt sig höra och prata kan de lära sig vilka språk som helst, inklusive teckenspråk, säger Eva Karltorp som är ansvarig läkare på CI-enheten på Karolina sjukhuset i Huddinge i ett skriftligt svar till SVT Nyheter Uppsala.
LÄS MER: ”Vården uppmuntrade inte teckenspråk”
”Alla föräldrar erbjuds kurser”
Till henne kommer barn och vuxna med grav hörselnedsättning för bedömning om man behöver operera in ett så kallat cochleaimplantat, CI. CI är ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger hörselskadade möjligheter att uppfatta ljud.
Men uppmuntrar sjukvården föräldrar till att nyttja teckenspråk?
– Alla föräldrar erbjuds teckenspråkskurser och det finns även teckenspråkslärare anställda i teamet.
Hörselklinik ska informera
Vad får föräldrar för information när de får veta att barnet har en hörselnedsättning eller är döva?
– Nästan alla barn hörselscreenas som nyfödda. Om den visar på hörselnedsättning gör man en utredning för att ta reda på om den är mild, medel eller grav. Barnet får hörapparater, familjen erbjuds föräldrakurser (inklusive teckenspråk) och kuratorsamtal med mera. För att se om det senare kan bli aktuellt för implantat så görs en magnetkameraundersökning. Personalen på hörselkliniken är de som i första hand ger informationen, säger läkaren Eva Karltorp.