Barn som bor lika mycket hos båda föräldrarna mår bättre än de som bor mer hos en av dem. Foto: SVT

Forskning: Skilsmässobarn mår bäst av att bo varannan vecka

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tio barn med skilda föräldrar bor växelvis enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB. Och enligt en forskare vid Uppsala universitet mår de flesta skilsmässobarn bäst av att bo 50 procent hos sina respektive föräldrar.

– Skilsmässobarn som bor mer hos den ena föräldern tenderar att bli mer oroliga och har större risk för psykisk ohälsa, säger Raziye Salari, forskare vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

I studien har man tittat på 3 656 barn i förskoleåldern, men den går att applicera även på äldre barn. Universitetet har gjort flera studier av växelvis boende under längre tid och forskarna vid universitetet tittar fortsatt på hur barn påverkas av växelvist boende.

– I en ny studie tittar vi bland annat närmare på hur föräldrar hanterar konflikter och hur det påverkar barnen, säger Raziye Salari.

Växelvis vanligast i Sverige

Växelvist boende är vanligare i Sverige än i något annat land i världen och det har visat sig ha vissa framgångfaktorer – barnen mår helt enkelt

Raziye Salari, forskare vid institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap Uppsala Universitet. Foto: SVT

bättre.

– Det man kan se är att barn som bor växelvis oftast har föräldrar som har ett gott samarbete med varandra.

Kajsa Wibling är 15 år och har bott växelvis så länge hon kan minnas.

– Jag tycker det är lite jobbigt att behöva flytta fram och tillbaka, men jag skulle inte vilja bo utan min mamma eller pappa, säger hon.

Enligt siffrorna från Statistiska centralbyrån så bor tre av tio barn 50 procent hos respektive förälder. Men i de fall där de bor mer hos en av föräldrarna, är det vanligast att de gör det hos mamman. Hela 47 procent av alla barn gör det.

Kurs lär skilda samarbeta

I många av landets kommuner erbjuds nu kursen BIFF, Barn i föräldrars fokus, vars syfte är att ge föräldrar den vägledning de behöver för att hitta ett gott samarbete med den andra föräldern.

Emma Öhrn Sinnerstad, familjerättssekreterare vid Enköpings kommun. Foto: SVT

– Det är lätt att fastna i konflikten som är ursprunget till skilsmässan. Men vi vill få föräldrarna att fokusera på barnen och deras bästa istället. Och att de inser att de inte är ensamma i det här. Det finns många fler i samma situation, säger Emma Öhrn Sinnerstad, familjerättssekreterare vid Enköpings kommun.

I klippet ovan hör du ungdomar reflektera kring hur det är att vara skilsmässobarn.

Studien om skilsmässobarn

Studien från 2017/2018 visar att 3-5-åringar i växelvis boende har mindre psykiska problem än de som bor mest eller enbart hos en förälder efter en separation.

Tidigare studier har visat att skolbarn och tonåringar mår bra i växelvis boende.

Forskarna har jämfört beteendeproblem och psykiska symptom mellan 136 barn i växelvis boende, 3 369 i kärnfamilj, 79 som bor mest med en förälder och 72 barn som bor enbart med en förälder.

Resultaten visade att såväl förskolepersonalen som föräldrarna angav att barnen som bodde mest eller enbart med en förälder hade mer svårigheter än de som bodde växelvis eller i kärnfamilj.

Studien är gjord av forskare vid Uppsala universitet, Karolinska institutet och forskningsinstitutet Chess.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.