Johan Pihl från Jörlanda är Sveriges bästa trädklättrare och har så varit de senaste nio åren.
Han tror att intresset att klättra i träd kan finnas med sedan barndomen.
– När jag gick på dagis fanns det en liten skog och där klättrade jag alltid. Jag kommer ihåg att jag kunde smita från de andra och klättra upp i träd som inte de kunde göra. Så det kanske finns något där, säger han.
Snabbast uppför repet
Nu när ett nytt SM närmar sig, denna gång hållen i Uppsala, har han — trots att han redan vunnit så många titlar — inga problem med att motivera sig.
– Varje ny tävling är en ny tävling som man vill prestera bra i. Och en del av tävlingen är att träffa folk och lära sig grejer.
Nyligen var han med i trädklättrings-VM i USA. Där var han bäst av alla i delmomentet där man ska klättra snabbast uppför ett 15 meter långt rep.
Bäst i världen, alltså.
– Det måste stämma just den dagen. Det är många som är duktiga och kanske inte har en jättebra dag. Men det var skitkul med det momentet och det var personbästa för mig också. Det är kul att vinna, säger Johan Pihl.
14,18 sekunder var tiden, för övrigt.
Har vunnit EM
När alla moment räknats samman slutade han på en åttonde plats i VM. Till sina internationella meriter kan han också räkna ett EM-guld från 2012.
Johan Pihl arbetar till vardags som arborist, vilket de flesta som tävlar i trädklättring gör. Han kom in i yrket efter några års sommarjobb.
– Sedan var det egentligen stormen Gudrun som drog in mig på allvar, då började jag jobba på heltid, och sedan dess har det fortsatt. Man blir mer och mer intresserad av träd, säger han.
Huruvida han vinner SM i år visar sig den 20-21 maj, då tävlingen går av stapeln i Stadsträdgården i Uppsala. Arrangerar gör Svenska trädföreningen.
Fakta: SM i trädklättring
Årets SM i trädklättring hålls i Stadsträdgården iUppsala den 20-21 maj.
Tävlingen anordnas av Svenska trädföreningen som är en del av det internationella arboristförbundet, Isa.
De fem olika tävlingsmomenten — samma som i VM — ska simulera verkliga arbetssituationer för arborister. Vissa sker på tid, andra är bedömningsmoment.
Tävlingsgrenarna: simulerad räddning ur trädet av en skadad klättrare, arbetsklättring i trädet via förutbestämda stationer, klättring uppför ett omkring 15 meter långt rep på tid, klättring längs en förutbestämd rutt på tid och precisionskastning med en klätterlina.
Källor: Svenska trädföreningens hemsida och trädklättrings-VM:s hemsida