Byskolorna i Heby har blivit en viktig valfråga

Uppdaterad
Publicerad

När valet hösten 2022 närmar sig blir frågan om Hebys mindre skolor extra viktig. För trots att samtliga partier i kommunen är överens om att de ska bevaras, är frågan hur mycket pengar det egentligen ska tillåtas kosta.

– Vi behöver investera mycket mer pengar än i nuläget för att inte riskera kvalitet och förlora poängen med att ens behålla småskolorna, säger Anders Kihl (KD), kommunpolitiker i Heby.

Vintern 2019 gjordes en stor utredning av skolorna i Heby kommun för att undersöka hur eleverna i framtiden bör placeras. Då fattades ett beslut om att fortsätta driva samtliga skolor, som i dag är sju stycken spridda över kommunen. Att flytta elever från småskolorna in till de större orterna Heby och Östervåla valdes bort, då besparingarna inte ansågs vara betydande.

– Vi såg att det skulle kosta ungefär lika mycket att betala för skolskjuts in till de större orterna som att fortsätta driva småskolorna, säger Rose-Marie Isaksson (S), ordförande i utbildningsnämnden i Heby.

Kommunvalet 2022 Heby

Här går åsikterna isär

Under de senaste åren har inflyttningen till Heby kommun dessutom ökat, vilket flera politiker anser berättigar småskolornas fortsatta existens.

När kommunens samtliga partier i dagsläget är överens om att småskolorna ska bevaras, blir det inför valet i stället en fråga om hur mycket pengar som ska investeras. Där går åsikterna isär.

I klippet: Se hur byskolan i Harbo ser ut, och hör politiker från båda sidor om vad som bör göras kring småskolorna framöver.

Skolorna i Heby kommun:

I Heby kommun finns i dag sju skolor, de sex kommunala skolorna i Östervåla, Heby, Harbo, Tärnsjö, Morgongåva och Vittinge – samt en friskola i Huddunge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Heby

Mer i ämnet