Drunkning är en vanlig dödsorsak för små barn. Foto: TT

Snart är ”drunkningsmånaden” här

Publicerad

Snart börjar den så kallade drunkningsmånaden: I juli kan vi räkna med att mellan 20 och 30 personer dör i vattnet i Sverige. Drunkning är en relativt vanlig dödsorsak bland små barn.

Totalt skördar vattnet över 100 dödsoffer per år. Omkring tio av dem är barn, som är mycket mer sårbara i vattnet än vuxna.

– Man säger att små barn drunknar tyst, de ropar sällan på hjälp eller ger ifrån sig skrik av något slag, säger Mikael Olausson på Svenska Livräddningssällskapet.

Mikael Olausson. Foto: SLS

– De riktigt små barnen kanske bara trillar omkull i vattnet och då ges det inte tid till att skrika.

Håll små barn nära

Barn som saknar erfarenhet tar sig ofta ut på djupare vatten utan att förstå att det är farligt. Därför är det extremt viktigt att föräldrar håller sina barn under uppsikt – och håller små barn nära.

– För icke simkunniga barn brukar man säga armlängds avstånd, säger Mikael Olausson.

Hårt tryck på simskolor

Svenska Livräddningssällskapet trycker hårt på simundervisning som en förebyggande åtgärd. På Gottsundabadet i Uppsala hålls 35 simlektioner i veckan, för både barn och vuxna. På sommaren utökas antalet kurser ytterligare.

– Trycket på Uppsalas simskolor är hårt, och det är vi glada för – att simma är ju den enda sporten som är livräddande, säger David Magnusson, simskolechef på Gottsundabadet.

Skolan kräver simkunnighet

Barn som går ut sjätte klass ska enligt skolans krav kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

– Det är viktigt att börja göra barnen vattenvana så tidigt som möjligt och att badet är något man gör tillsammans med föräldrarna, säger David Magnusson.

Åsa Dagberg har tre barn som alla har gått i simskola. Hon tänker mycket på säkerheten när hon badar med dem i sommar.

– Man ska ha uppsikt över barnen hela tiden och aldrig låta dem bada ensamma, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.