47 stycken fall av TBE inrapporterades i Uppsala län under 2017. Siffrorna tyder på att de höga nivåerna av virussjukdomen som varit de senaste åren håller i sig.
– Ökningen beror på flera faktorer men mycket på vädret. Fästingar gillar det inte för kallt. Milda vintrar påverkar deras utveckling och sätt att föröka sig, säger smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund vid Region Uppsala.
– I och med värmen nu kommer TBE:n smälla till snart, fortsätter han.
TBE
TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen.
Enligt Smittskyddsenheten vid Region Uppsala räknas hela Uppsala län som ett riskområde för TBE. Värst drabbat är dock Östhammar och Enköping, sett till antalet smittade invånare i förhållande till invånarantal.
– Men fallen finns överallt. Många smittas i Uppsala, men Uppsala har ju fler invånare.
Vaccinera dig
Om du som person inte har vaccinerat dig än så är det för sent.
– Man bör egentligen ha vaccinerat sig för några månader sen. Det är två sprutor man talar om, och det är först efter den andra man är fullt vaccinerat. Mellan dem är det 1-3 månader.
– Däremot är det ju lika bra att börja för sent än aldrig. Man är alltid i riskzonen om man inte har vaccinerat sig, fortsätter Johan Hedlund.
Långvariga men
Av de vaccinerade är det dock 1/10 som drabbas av konsekvenser, trots vaccinationen.
– 30 procent av de som kommer till sjukvården får långvariga eller bestående men.
Vad kan menen bestå av?
– Hjärntrötthet. Koncentrationssvårigheter. Ljud- och ljuskänslighet. Barn barn få inlärningssvårigheter och problem med den kognitiva utvecklingen. Vi har även dödsfall tyvärr.
Hur stoppar man utvecklingen?
– Man vaccinerar sig.