Enligt uppgiftslämnaren blev Uppsalas bostadsmarknad för svår för den drabbade familjen, som till slut valde att flytta till en annan kommun istället.
Socialsekreteraren, som vill vara anonym, anser att kommunen prövar juridiken på bekostnad av enskilda.
– Jag och andra kollegor var missnöjda över att vi inte hade någon rättslig grund för att arbeta på det här sättet utan vi ombads testa om vi kunde få rätt i förvaltningsrätten om vi fått in en överklagan, säger socialsekreteraren.
”Försökskanin”
Vidare trycker socialsekreteraren på det faktum att just barn riskerar att drabbas.
– Att använda ekonomiskt utsatta människor som någon form av försökskanin tycker jag inte är okej. I högsta grad när det är barn som påverkas, barn som inte kan rå för eller påverka att ens föräldrar inte kan försörja dem.
Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) svarar:
– Jag respekterar deras åsikt och ställningstagande, det ligger i deras roll. Men i en politisk organisation är det ändå nämnden som fattar besluten, säger han.
Hör mer av socialsekreterarens ord i klippet.
Vad handlar det här om?
Så säger juridiken
• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”
En del av de kommuner som ändå nekar bistånd till otillåtna andrahandskontrakt hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra. Det är dock inte olagligt att bo på ett sådant kontrakt.
• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats. Förvaltningsrätten (FR) konstaterar i majoriteten av fallen att det inte finns något krav i SoL på att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.
Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger därför kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd och hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2009 ref. 4.)
• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd. Detta går att läsa i domen: ”Permanentboende i kolonistugor är i allmänhet inte tillåtet [...] Även om boende i kolonistuga således inte kan ses som någon långsiktig lösning på ett bostadsproblem saknas dock stöd för att låta detta inverka på bedömningen av rätten till försörjningsstöd för boendekostnader”.
Uppsala kommuns arbete mot otillåten andrahandsuthyrning
- Februari 2019: En dom i kammarrätten ger Södertälje kommun rätt att neka bostadsbistånd till personer som inte kan uppvisa ett andrahandskontrakt som godkänts av hyresvärden.
- April 2019: I en intervju med UNT säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef på socialtjänsten: ”Vi anser inte att sättet som Södertälje jobbar på är lagligt”.
- November 2019: Trots invändningar och tidigare uttalanden ger arbetsnämnden i Uppsala i uppdrag till förvaltningen att börja neka ekonomiskt bistånd till hushåll som inte kan uppvisa godkännande av hyresvärd eller bostadsförening. Nämndens ordförande Mohamad Hassan (L) är drivande.
- Juli 2020-november 2021: Minst tio avslag överklagas till förvaltningsrätten, där kommunen förlorar åtta gånger. Av dem överklagas fem till kammarrätten, varav kommunen vinner i tre och förlorar i två mål. Ytterligare ett fall som kommunen förlorade i förvaltningsrätten vill inte kammarrätten ta upp och kommunen överklagar till Högsta förvaltningsrätten. Mohamad Hassan säger till tidningen Hem&Hyra att om beslutet inte håller rättsligt i HFD så vill han driva frågan politiskt för att få till en lagändring. Strax efter uttalandet kommer beskedet att HFD nekar prövningstillstånd och därmed ger hyresgästen rätt.
- November 2021: Minst 72 hushåll har nu nekats bistånd, varav minst 26 är barnfamiljer.