Societetshuset Källör i Östhammar var en gång i tiden rivningshotat. Foto: SVT

Societetshuset Källör – ett evighetsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Societetshuset Källör i Östhammar var en gång i tiden rivningshotat, men sedan ett par år tillbaka pågår ett enträget arbete med att återställa huset till sin forna glans

Det blåser friskt vid den gamla Badhusparken i Östhammar. Byggnadsställningar omgärdar delar av societetshuset Källör som ligger vackert beläget alldeles intill vattnet. Några väggar är nymålade medan det på andra fortfarande sitter flagnad färg.

”Det har hänt fantastiskt mycket”

Arbetet med att renovera Källör kom igång på allvar för två år sedan då bygdegårdsföreningen fick ett tillsvidareavtal med kommunen.

– Det har hänt fantastiskt mycket. Vi har rest och stabiliserat tornen för de höll på att sätta sig. Vi har skrapat, renoverat och målat fasaden på huvudbyggnaden. Under tiden har fönster renoverats, säger Erik Walldén

Erik Walldén Foto: SVT

ordförande i bygdegårdsföreningen.

Minne av badorten

En kontorsdel på övervåningen har också gjorts i ordning och hyrs numera ut.

Källör började byggas 1885 och är ett minne av tiden då Östhammar var en populär badort.

Sedan dess har det också hunnit vara en skola. Själva huset ägs i dag av kommunen, men drivs av bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör som har omkring 400 betalande medlemmar.

Hittade okänt rum

Den stora salen inne i huset förbereds till att bli samlingslokal för bland annat jazzkvällar och ärtsoppesoaré.

– Vi kommer igång med det som är själva syftet med lokalen, det vill säga att vara en samlingslokal för fest och föreningsliv, säger Erik Walldén.

Man gjorde också en helt ny upptäckt när man började riva bort de gamla tapeterna i stora salen. En stor vikdörr uppenbarade sig i väggen mot ett mindre intilliggande rum.

Societetshuset Källör Foto: SVT

– Den här visste ingen om tror jag, den var helt inbyggd i väggen. Det är en fantastisk vikdörr som går att skjuta in i väggarna. Den behöver renoveras men är i princip helt funktionell.

Evighetsprojekt

En handfull frivilliga träffas varje söndag och fixar tillsammans. Sedan i våras får man också hjälp på vardagarna genom ett projekt för personer som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Just nu är deras uppgift att göra i ordning scenen som blir både bredare och djupare.

Har att-göra-listan blivit kortare eller kommer ni på nya saker hela tiden?

– Den kommer nog alltid att vara ganska lång, säger Erik Walldén och skrattar. Det här huset kommer aldrig bli färdigt, men det kommer vara tillgängligt och funktionellt för dess ändamål, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.