Kvinna bredvid en skolbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl-Johan Torstensson (M) på Barn- och utbildningsnämnden svara på fackets oro och berätta om grundskolereformen. Foto: Kristian Östlund/SVT

Sparkrav i Håbo – kommunen vill slå ihop skolor

Publicerad

Grundskolorna i Bålsta kan komma att slås ihop. Det är något som Barn- och utbildningsförvaltningen nu ser över för att kunna spara pengar. Facket och lärarna befarar en mycket försämrad arbetsmiljö om det blir verklighet.

– Det kommer bli stökigare med större grupper. Jag undrar hur våra medlemmar ska orka fortsätta arbeta i Håbo, säger Hannelore Bryttmar som är ordförande i Sveriges Lärare i Håbo.

Barn-och utbildningsnämnden i Håbo har ett underskott på 50 miljoner. Därför behöver nu skolan omorganiseras. En ny skolstruktur är en del i den handlingsplan där kommunen genomför effektiviseringar på 50 miljoner för att ha en ekonomi i balans hösten 2024.

Klassrummen är underdimensionerade och antalet undervisningstimmar räcker inte till på enskilda skolor för en heltidstjänst. Detta medför skyhöga personalkostnader för kommunen.

– 70 procent av vår budget går till personalkostnader, säger Carl-Johan Torstensson (M), ordförande på Barn- och utbildningsnämnden.

Fler klasser under samma tak

I den grundskolereform som nu förbereds så undersöker kommunen att slå samman klasserna från högstadieskolorna till en eller två skolor. Detta skulle innebära fler klasser under ett och samma tak. 

Lärarna är oroliga för vilken arbetsmiljö det kommer bli när det blir fler klasser i en och samma skola. Hannelore Bryttmar, ordförande i Sveriges Lärare i Håbo, menar att det kommer bli stökigare i klassrummen vilket särskilt kommer drabba dem elever som behöver extra stöd.

Risk för ökad drogproblematik

Som lärare vet Hannelore Bryttmar att det säljs droger på grundskolorna. Hon menar på att om kommunen väljer att ha högstadieskolorna i närheten av varandra finns en ökad risk för att den problematiken växer.

– Nu är högstadieskolorna mer utspridda och det är inte lika lätt att få tag på droger som det kommer bli om alla är på samma ställe, säger Hannelore Bryttmar.

Hör i klippet om fackets kritik ”Vi kan inte bara köra över lärarna”.

ELEVER PÅ Grundskolorna

Futurum: 898 elever, 56 behöriga lärare

Gransäterskolan: 474 elever, 45 behöriga lärare

Gröna Dalenskolan: 452 elever, 39 behöriga lärare

Västerängsskolan: 429 elever, 34 behöriga lärare

Vibyskolan: 155 elever, 22 behöriga lärare

Slottsskolan: 228 elever, 15 behöriga lärare

Källa: Skolverket

Behöriga lärare på grundskolorna

Futurum: 56 lärare

Gransäterskolan: 45 lärare

Gröna Dalenskolan: 39 lärare

Västerängsskolan: 34 lärare

Vibyskolan: 22 lärare

Slottsskolan: 15 lärare

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.