Med ett ja i nämnden för hälsa och omsorg kommer Uppsala närmare ett sprutbytesprogram, där personer som injicerar narkotika kan lämna in kanyler och få nya i utbyte. Syftet är att minska spridningen av infektioner som hiv och hepatit bland missbrukare och att vården ska få närmare kontakt med gruppen.
– Det har det funnits sprutbytesprogram i Lund och Malmö under många år. Dessutom är det en verksamhet som förespråkas av Smittskyddsinstitutet, Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen. Internationella studier pekar på väldigt positiva resultat av den här typen av verksamheter, säger Malena Ranch (MP), andra vice ordförande för nämnden för hälsa och omsorg som skrivit motionen.
Splittrar blocken
Sprutbyte är en kontroversiell fråga som länge splittrat både blocken och partierna i Uppsala. Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna reserverade sig mot beslutet. Hälso- och omsorgsnämndens ordförande, Stig Rådahl (M), vill i stället se fler uppsökande åtgärder för att hjälpa missbrukare.
– Hur kan man med sprutbyte minska sprutmissbruket? Målet måste vara att hjälpa den enskilda personen till vård, hjälp och stöd.
I våras öppnade mottagningar för sprutbyte i Stockholm och Kalmar. I Lund och Malmö har verksamheten funnits i över 25 år. Och där har resultatet varit positivt enligt Malena Ranch.
– De rapporter jag har tagit del av visar positiva resultat. Man har till exempel helt fått bort den inhemska spridningen av hiv och hepatit inom gruppen missbrukare. Men om man ska införa det här i Uppsala så småningom så behöver man titta på vilka specifika förutsättningar som finns här och hur man ska utforma verksamheten.
– I Uppsala har vi inte samma situation som man har i Lund- och Malmöområdet, säger Stig Rådahl.
ABC: På vilket sätt skiljer sig situationen?
– Vi har färre sprutmissbrukare vad jag har förstått.
Om det blir något sprutbyte i Uppsala återstår att se. Frågan ska diskuteras i kommunstyrelsen innan den tas upp i kommunfullmäktige i höst.