Hemlöse Bert Ericson besöker ofta Uppsala stadsmission där Johanna Rudmark-Hagström är socialchef. Allt fler fattiga söker sig dit för hjälp i coronapandemins spår. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Stadsmissionen: ”Fattigdomen breder ut sig”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler Uppsalabor vänder sig till Stadsmissionens olika verksamheter för att få hjälp under pandemin. En ny grupp har också dykt upp – unga vuxna som är utan både jobb och a-kassa.

– Pandemin har slagit hårt mot redan utsatta grupper. Många har blivit mycket fattigare. Och ensammare, säger Johanna Rudmark-Hagström som är socialchef på Uppsala Stadsmission.

Hon märker det genom att allt fler vänder sig till dem för att få hjälp. Enligt Johanna Rudmark-Hagström är det svårt att veta exakt hur många fattiga det finns i Uppsala, eftersom det också finns grupper som inte har försörjningsstöd och därmed ”faller mellan stolarna”.

Coronaviruset i Uppsala

År 2018 bedömdes cirka 13 000 barn leva i ekonomiskt utsatta familjer i länet och mer än hälften av dem i Uppsala kommun. Samtidigt uppskattades 13 procent av kommunens pensionärer leva under fattigdomsgränsen.

Internationella fattigdomsdagen

Uppsala stadsmission höll öppet hus vid Mikaelskyrkan under lördagen för att uppmärksamma internationella fattigdomsdagen. En av besökarna var Bert ”Berra” Ericson som är missbrukare och har varit hemlös till och från i 17 år.

– Stadsmissionen har hjälpt mig mycket. Jag tycker det är jättestarkt att det finns människor som hjälper oss som har det sämre ställt i samhället. Jag är jättetacksam för det, säger han.

Stadsmissionen vill bland annat att riksdagen beslutar om en nationell fattigdomsstrategi och att ansvariga myndigheter samordnar sina insatser.

– Jag skulle vilja att vi samarbetar kring det här. Tillsammans kan vi hjälpas åt att ge rätt insatser till rätt grupper, säger Johanna Rudmark-Hagström.

I videon ovan hör du ”Berra” berätta hur han påverkas av pandemin och Johanna Rudmark-Hagström om den nya grupp som söker hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet