Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid beroendemedicin på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT/Pontus Stark

Chefsöverläkaren svarade på frågor om nätdrogen kristall

Uppdaterad
Publicerad

Nätdrogen 3-CMC, även kallad kristall, har blivit allt vanligare i Uppsala. Det märker man även på beroendemedicinska mottagningen vid Akademiska sjukhuset där Tobias Eriksson är chefsöverläkare.

Under måndagsförmiddagen svarade han på frågor om vad som kan hända med den som missbrukar kristall.

Fråga chefsöverläkaren om nätdrogen kristall

Pinnat inlägg

Det får bli den sista frågan för idag! Tack till alla er som ställt era frågor.

Fredrik • Hej hur lång tid tar det tills man få hjälp när man säker om det om det. Jag pratar med egen erfarenhet och min bild är tyvärr att det tar för lång tid. Sedan såg jag frågan om att ni inte stänger avdelning för semester det gör ni visst. Avd 4A stänger sedan har ni har ni 4B men alla får inte plats.

Inom beroendevården har vi ett system med egenremiss, vilket innebär att man själv kan höra av sig direkt till specialiserad vård utan att behöva gå via husläkare. Man får respons snabbt och det är vi stolta över. Det törs jag lova. Vi prioriterar egenremisser eftersom vi vet att personen där och då är redo för en förändring, det är ingen annan som tvingat den att söka hjälp.

Sjukhuset stänger vissa avdelningar på sommaren, men just beroendeplatser för slutenvård och avgiftning är oförändrat eftersom det är en prioriterad grupp.

Wilma • Hur ska man som lärare prata om kristall med sina elever på gymnasiet?

Det är angeläget att man som lärare pratar om vad som händer i samhället och vart man hittar rätt information. Låt eleverna själva se skillnaden mellan vad sjukvården ser, vad drogen faktiskt gör gentemot vad som skrivs i sociala medier. Då kommer många förstå att det finns en drogromantik och att bilden som förmedlas inte stämmer överens med verkligheten.

Jonathan • Hej ni stänger avdelningar för sommaren hur kan det va möjligt.

Vi stänger inte någon beroendevård under sommaren, utan det är psykiatrin som stänger. Vår beroendevård har oförändrat med platser även, för efterfrågan finns även då.

Att psykiatrin stänger platser sommartid innebär alltid en oro och risk för att kvaliteten ska bli lidande. Men personalen behöver också vila. Det är ett bekymmer när man jobbar med 24/7-verksamhet, att någon gång måste man ta ut sin ledighet.

ande • Jag antar att som med dom flesta 'nya' droger är det riskabla att brukaren inte vet vilka droger dom faktiskt tar då en massa skit säljs som det som är populärt för stunden. (Baserat på vad man kan läsa av brukare på Flashback).

Hur hanterar sjukvården att personen kanske säger att dom tagit kristall men det i praktiken kan vara t.ex. pcp.
Behandlar man bara efter symptom eller testar man?
Ges den informationen vidare? Många som skulle uppskatta det tror jag både missbrukare och polis, så länge det var anonymt.

Det här var en jättebra fråga. I sjukvården behandlar vi främst symtom för att rädda liv och minska risken för framtida hjärnskador. I nästa steg är det angeläget att exakt ta reda på vilken drog man har använt. Vi använder idag salivanalyser som skickas till ett specialiserat labb. Utifrån svaren anpassar vi vår behandling just med tanke på sena bieffekter som kan dyka upp och hur beroendeframkallande drogen är, det vill säga hur sannolikt det är att personen kommer använda drogen igen.

Det är vanligt att folk fått i sig fler droger än de själva tror. Att det de tagit blivit uppblandat och innehåller droger av olika typer. Och det är där vi ser dödsfallen, när man kombinerar olika typer av droger.

Vi är inte någon polisiär instans och gör inga anmälningar av enskilda individer för deras drogintag. Man ska känna sig trygg med att våga söka sjukvård utan att bestraffas för sin beroendesjukdom. Polisen ska lagföra och måste börja någonstans, det har jag full respekt för. Det finns ju lager om att den som har droger i kroppen ska lagföras och där blir det dubbelt för polisen. Det är ju helt tydligt så att en person med ett beroende är rädd för att söka hjälp från myndigheter utifrån att det är kriminellt att själv droga.

sXe • Kan du berätta mer om "ser dagligdags svåra biverkningar, även av cannabis, som ödelägger folks liv."

Psykoser och långvariga psykotiska tillstånd där patienter tappat verklighetsuppfattningen är ett exempel. Cannabisutlösta psykoser och förvirringstillstånd kopplat till bruket är vanligt förekommande bland de som brukar.

Man vet även när det gäller cannabis och framförallt kvinnor att man kan bli våldsam mot sig själv. Alltså att man blir självmordsbenägen.

Dessutom är risken för att dra på sig KOL och cancer i lungorna större än vid vanlig cigarettrökning.

Karin • Vad kan hända under abstinensfasen när någon vill sluta med denna drog? Hur lång tid kan abstinensen sitta i? Behövs sjukhusvård? Hur kan man som anhörig underlätta för den som vill bryta sitt missbruk?

Det som händer i abstinensfasen med kristall är ett psykiskt illabefinnande och egentligen inget som är fysiskt farligt. Som ett resultat av att väldigt mycket substanser frisatts i hjärnan kan man bli låg, nedstämd och till och med självmordsbenägen.

Abstinensfasen kan variera alltifrån en dag upp till en vecka. Ibland kan den bli så pass allvarlig att man behöver psykiatrisk observation under de värsta dagarna, för att undvika att man skadar sig själv.

Som anhörig handlar det om att stötta och finnas till hands. Se till att personen får vätska, sömn och mat. Allmän omvårdnad. Och lyssna efter de där djupa svarta tankarna, där man kan behöva professionell hjälp.

Anders • Hej Tobias, jag läste ditt svar på Eriks fråga. Självklart är inte cannabis ofarligt. Men långt ifrån så farligt som svenska myndigheter och svensk skola länge dikterat folket och barnen. Finns även belägg för att svensk narkotikapolitik är dålig, skambeläggande och ineffektiv.

Är ingen förespråkare av droger, uppskattar kunskap och sanning. Alkohol är väl den drog som oftast finns inblandad när det gäller vålds och sexualbrott. Kristall i jämförelse med alkohol?

Bra inlägg Anders! Du har helt rätt när det gäller alkohol. Det är den drog som tar livet av flest svenskar och ställer till med mest elände i familjer. Även om alkohol är legal, varför ska vi då göra om samma misstag med andra droger? Som beroendeläkare är alkohol den drog som sysselsätter mig mest.

Det som skiljer alkohol från kristall är att det finns en viss förutsägbarhet på hur du reagerar. Människor runtikring dig vet också oftast hur du blir när du dricker.

När det gäller kristall kan du omöjligt veta hur du reagerar eftersom skillnaden mellan doserna är så stor. För att dra en parallell till alkohol: Det är som att du inte vet om du dricker en mellanöl eller en kvarting starksprit.

Anonym • Varför är 3-CMC just vanligt i Uppsala?

Att det är vanligare i Uppsala handlar många gånger om tillgänglighet av drogen snarare än att Uppsalabor skulle vara mer benägna att droga än andra medborgare. När man väl väcker en efterfrågan så kommer det finnas ett fortsatt sug efter drogen. Så det kan göra att där det först introduceras kan det fortsatt bli stort. Tyvärr är tillgängligheten i Uppsala god och det finns skäl till det som polisen nog kan svara bättre på.

Här svarar narkotikapolisen Lennart Karlsson på frågan.

Erik • Är den här drogen verkligen så farlig som det påstås, eller överdriver man farorna precis som man länge gjorde med cannabis?

Tack för frågan Erik! När du pratar med en beroendeläkare om cannabis är det svårt att säga att man överdriver farorna även med denna drog. Jag ser dagligdags svåra biverkningar, även av cannabis, som ödelägger folks liv.

Det som skiljer kristall från cannabis är att det är större sannolikhet att du reagerar negativt och utgör en större fara för dig själv och andra.

Alex • Hej Tobias!
Jag gissar att en person som tagit kristall behöver komma under vård snabbt.
Kan man se några tecken på en person som tagit kristall som skiljer sig från andra droger på marknaden?

Tack Alex, jättebra fråga. Kristall ter sig som andra centralstimulansia, det vill säga amfetamin och kokain. Man blir uppjagad och får i regel lite större pupiller och uppfattas lite stirrig. Man kan absolut se det direkt på en person, man har lite yviga rörelser, snabb motorik och kan vara allt ifrån glad till lätt irritabel.

Samarbete mellan redaktioner

Granskningen Nätdrogen kristall är ett samarbete mellan SVT Nyheter Uppsala och UNT.

Här kan du få stöd och hjälp

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Droghjälpen

020-91 91 91 (måndagar & torsdagar 09.00-16.00)

https://droghjalpen.se/

• Föräldralinjen

020-85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Vårdguiden – 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdrogen kristall

Mer i ämnet