En stöldvåg drar över återvinningscentralen på Skebogatan i Uppsala. Under juli månad har polisen inte mindre än åtta gånger gripit personer för stöld på elåtervinningen. Både på dag- och nattid.
– Stölder sker ofta på centraler som dessa. Men åtta är mycket för en månad, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.
Stölderna är ofta inrikade på koppar och säljbar elektronik.
– Polisen är på plats nästan varje vecka och griper folk, säger en väktare som vill vara anonym till SVT Nyheter Uppsala.
Men utöver de åtta gripanden som gjorts i direkt koppling till centralen har också ett flertal stopp gjorts i närområdet. Stopp där man funnit misstänkt stöldgods och verktyg som kan användas vid inbrott.
– Man kan inte utesluta att det vi finner vid de stoppen har en koppling till stölderna på centralen, säger Christer Nordström.
Inte en prioriterad fråga
Enligt Christer Nordström är frågan inte prioriterad av Uppsalapolisen, även om man är medveten om att problemet med stölderna.
– Klart det är allvarligt, men vi har ingen möjlighet att lägga extra resurser på detta. Det är ingen prioriterad fråga. Det rör sig om mängdbrott, säger han.
Samarbetet med de privata vaktbolagen som patrullerar området är därför centralt. Detta eftersom det oftast är dem som larmas i första läget.
– Den ligger på en av våra rundor. Då kan det vara så att man larmas dit eller att man ser något när man är där, säger en väktare till SVT Nyheter Uppsala.
Enligt väktaren som SVT Nyheter Uppsala talat med finns det en systematik i tjuvarnas tillvägagångssätt. Något som Christer Nordström hos Uppsalapolisen inte kan utesluta.
– Personerna vi griper är i de flesta fallen kända av polisen sen tidigare. Det kan också vara så att personerna redan är eftersökta för andra brott, säger han.
Elåtervinning
År 2014 infördes nya regler för producentansvaret för elutrustning genom förordning 2014:1075. Förordningen baseras på det omarbetade WEEE-direktivet 2012/19/EU som bland annat innebär att fler produkter omfattas.
Syftet med att samla in elavfall är att undvika att farliga ämnen hamnar på fel ställe. Lagen är utformad så att de som tillverkar eller importerar elutrustning till Sverige har ansvar för insamling och omhändertagande. De ska se till att det finns insamling i alla kommuner för sådana produkter som vanligtvis används i hushåll. De ska även stå för kostnaden för återvinning och behandling. Kommunen har ansvar att stå för bemanningen på återvinningscentraler.
Producenterna ska tillverka mer miljövänliga produkter genom att ta bort eller byta ut de farliga ämnena eller sälja produkter som är enklare att återvinna och återanvända.