Storregioner planeras – men vad innebär det egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer om Uppsala län blir del av en storregion? Vi har försökt reda ut begreppen!

Sverige består av för många landsting, för att råda bukt med det ska landskartan ritas om och 21 landsting ska bli sex storregioner. Om det råder det i dagsläget närmast politisk konsensus. Vilka län som ska ingå i vilken storregion är däremot ännu oklart.

Socialdemokraterna i länet vill se en sammanslagning med Värmland, Västmanland, Sörmland,  Dalarna, Gävleborg och Örebro.

Ny regionindelning

Men hur kommer storregionen påverka oss här i Uppsala län? Kommer den att märkas av i vardagen?

Med hjälp av SVT Västerbotten, som intervjuat Barbro Holmberg (S) som leder indelningskommittén, har vi försökt reda ut de förändringar som väntar.

En residensstad

Idag har varje län sin egen residensstad. De försvinner och det blir bara en stad i hela regionen som blir residensstad. Huruvida Uppsala blir residensstad är okänt. Staden skulle alltså kunna bli ett nav eller bli brädat av en annan stad, Karlstad eller Enköping månntro?

En landshövding

Flera landshövdingar förlorar jobbet – i en storregion finns bara en landshövding för hela området. Uppsala läns landshövding Peter Egart kan alltså bli arbetslös.

LÄS MER: Vilken regionindelning gynnar Uppsala län bäst?

Landstingen

De landsting som ingår i storregionen blir ett gemensamt område, med ett gemensamt parlament med politiker från ett större geografiskt område. Tanken är även att ökad samverkan kan man minska administrationen, när det exempelvis blir färre som jobbar med till lönehantering.

Länsstyrelserna

Även om residensstaden blir en slags huvudstad så kommer alla gamla län att behöva ha filialer och personal på plats. Hur det kommer påverka storleken på personalstyrkan på länsstyrelserna är oklart.

Flera centrum

Det mesta tyder på att länen kommer att dela upp olika ”centrum” mellan sig, att regional utveckling till exempel hamnar på en ort och residensstaden på en annan.

Storregioner – varför och hur?

Huvudargument

  • Regionerna ska bli mer jämnstora än de är i dag. Som det ser ut i dag bor mer än hälften av landets befolkning i de tre största regionerna.
  • Indelningen ska vara en grund för organisationen kring sjukvården. Samarbete kommer fortfarande att behövas gällande högspecialiserad vård, men de gamla sjukvårdsregionerna kommer att försvinna.
  • Regionerna måste kunna bygga strukturer för regional utveckling. Det vill säga vara stora nog för att kunna bygga upp forskningsmiljöer och kompetenscentra och genomföra investeringar.
  • Dessutom ska de nya regionerna bygga på redan befintliga samarbetsstrukturer.

Källa: SVT Nyheter

Förslag på indelning

– Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

– Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland.

– Stockholm och Gotland.

– Västra Götaland, Halland och Värmland.

– Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Blekinge.

– Skåne

Källa: SVT Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet