Totalt har 706 ungdomar sökt sommarjobb via kommunen i Enköping. Men för 506 unga blev beskedet negativt.
– Det gick inte så bra, jag sökte till alla. Men jag fick inget. Det kändes tråkigt, säger Nicklas Sjöström, elev vid Westerlundska gymnasiet i Enköping.
”Man hittar på något dåligt istället”
Flera av ungdomarna som vi träffar på Westerlundska gymnasiet säger att de önskar att kommunen hade kunnat erbjuda fler en plats.
– Om man inte får något sommarjobb så ringer man sina vänner när det blir kväll och så kanske man går ut och gör något dåligt istället, säger Hamdi Hussein, som går i årskurs två.
Hon får medhåll av kompisen Amra Sabanovic.
– Man går ut, hittar på dåliga saker istället för att tjäna pengar. Om man hade haft ett jobb hade man ju kanske varit trött när kvällen kommer. Men nu kanske man går ut och till exempel dricker istället, säger hon.
Färre erbjöds sommarjobb i Enköping i år
Sommarjobben, som även kallas för feriejobb, är till för ungdomar som är skrivna i Enköpings kommun. Kravet för att få söka är att man antingen går i årskurs nio i grundskolan eller i årskurs ett eller två på gymnasiet.
Platserna lottas ut via en algoritm där hänsyn tas till bland annat ålder, kön och om man haft någon plats tidigare. Tanken är att så många som möjligt ska få pröva på att få ett jobb.
Redan förra året var intresset för sommarjobben stort, då sökte drygt 600 personer. Då hade kommunen dessutom ett statsbidrag som finansierade ytterligare 40 jobb. Totalt fanns då 240 jobb att söka.
Vill öka antalet platser till nästa år
Mats Flodén (M) är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköping. Han är självkritisk till hur kommunen har prioriterat i sin budget.
– Det är tråkigt att vi inte kan erbjuda fler en plats. Till nästa år får vi försöka se om vi kan hitta andra modeller, involvera näringsliv och föreningar till exempel så att vi får större möjlighet att erbjuda fler en sommararbetsplats, säger han.
Borde ni inte ha förstått att intresset skulle vara stort med tanke på hur många som sökte året innan?
– Jag håller absolut med dig om det. Man skulle ha kunnat gjort det här mycket bättre. Det var ju ett regimskifte vid årsskiftet, så det är en ny nämnd med nya förutsättningar och tuffa ekonomiska förutsättningar. Det är väl tyvärr inte det första vi har tänkt på när vi har gett oss in i den här budgeten. Men det är definitivt något som vi ska titta på tills nästa år, säger han.
Är det ett löfte att det kommer att bli fler sommarjobb nästa år?
– Det är inget löfte. Men ett löfte är att vi ska titta på det och göra vad vi kan för att öka antalet platser på något sätt.