Snart fylls Uppsalas gator av glada studenter. För blivande studenterna Saron, Liya och Isabel, är studentdagen en chans för dem att stolt visa flaggan från deras ursprung.
– Vi vill hylla landet vi kommer ifrån, säger Liya.
– Man vill hylla sina föräldrar, säger Saron.
Att det blivit allt vanligare med internationella flaggor vid studentfirandet har att göra med att studenten som ritual har blivit viktigt för många i det svenska samhället, enligt Susanne Nylund Skog, etnolog vid Institutet för språk och folkminnen, och forskare vid Uppsala universitet.
”Handlar inte om att trycka ner Sverige”
De internationella flaggorna har tidigare väckt diskussion, både politiskt och i sociala medier, men att det skulle finnas någon negativ innebörd att bära andra flaggor än den svenska håller Liya, Saron och Isabel inte med om.
– Det handlar inte om att trycka ner Sverige utan snarare att lyfta upp våra föräldrar, säger Liya.
– Flaggorna är olika ingredienser som man kan använda sig av i den här ritualen för att uttrycka något individuellt, säger Susanne Nylund Skog.
Får inte bära flaggan under utspringet
Om de kunde hade studenterna sprungit ut från sin skola Jensen gymnasium med Eritreas flagga på fredag. Men på grund av restriktioner som skolan gått ut med får studenterna inte ta med flaggor på utspringet. Däremot får familj och vänner vara på plats med flaggor i hand.
– Det känns lite jobbigt, säger Saron.
Grunden till beslutet präglas i att skolan vill förhindra eventuella konflikter.