En av seriens huvudpersoner Givar Shabani på fest. Foto: SVT

Studenter kritiska mot Uppsalaserie

Uppdaterad
Publicerad

Statlig propaganda som syftar till att få färre ungdomar att plugga och inte det minsta representativ, ja så har SVT-serien Studentens lyckliga dagar beskrivits i blogginlägg och krönikor.

Förfest, fest, efterfest och bakfylla, uppblandat med lite körsång och exklusiva middagar i frack. Ja så kan miniserien Studentens lyckliga dagar sammanfattas i svepande drag. I den dokumentära webbserien som finns på SVT Play får vi i sex avsnitt följa med sju olika Uppsalastudenter i deras studentlivsvardag.

Kritiken lät inte vänta på sig

Få hade ens hunnit trycka på play på det första avsnittet innan kritiska röster började höras. En av de första ut att såga serien var Max Hamamrstedt i en krönika för studenttidningen Ergo. ”Jag vill ändå sticka ut hakan och säga att det inte är ett dyft representativt”, slog han fast efter första avsnittet.

När seriens alla avsnitt nu finns ute på SVT Play har ytterligare en Ergo-krönikör kritiserat serien.

– Livet som visas upp i serien är sant för vissa, men långt ifrån alla, säger Kristine Eid som själv spenderat en stor del av sin studenttid på Stockholms nation, där serien till största del spelades in.

Se mer: Här hittar du alla avsnitt

Bra tv

Både Max Hammarstedt och Kristine Eid förklarar att de förstår att seriens syfte är att underhålla och att det säkerligen är det som motiverat seriens festfokus.

– Jag tror att det är svårt för oss som pluggar här att bedöma den här serien objektivt. Så jag bad min mamma, som är norsk och inte har någon koppling hit, att kolla på serien för att se vad hon skulle tycka, berättar Kristine Eid.

Vad tyckte hon?

– Hon tyckte att den hade högt underhållningsvärde och det tycker jag också. Trots att jag är kritisk gillar jag serien.

Läs mer: ”De bästa karaktärerna fick mest utrymme” – seriens skapare bemöter kritiken

Fest vs. tjeckoslovakisk dockteater

Krönikören Max Hammarstedt konstaterar också självmedvetet att hans eget studentliv antagligen inte hade gjort sig så bra i rutan.

”Ett evigt vankande mellan bibliotek och olika möten, i bästa fall en kväll där jag dricker grogg hemma hos någon kompis och lägger in gurka. I en värld av Paradise Hotel är vi nog ganska många vars liv mer liknar en tjeckoslovakisk dockteater…”

Trots motviljan som följde på det första avsnittet tittade Max Hammarstedt ändå klart på serien.

– Jag tycker att det blev bättre. Men jag hade gärna sett att de visat mer av nationernas verksamhet, att det inte bara är ett ställe man super på. Själv är jag till exempel väldigt engagerad i en nations biblioteks- och arkivverksamhet, förklarar Max Hammarstedt som säger att potentiella tv-producenter som känner sig intresserade kan höra av sig.

Kristine Eid tror att serien ändå hade gått att göra på ett annat sätt.

– Ja, jag tycker att de borde ha gett mer utrymme till de studenter som inte bara festade, som den kristna tjejen som pluggade teologi och den rumänska tjejen som pluggade juridik. Nu fick de väldigt lite plats i serien jämfört med dem andra.

Läs mer: Så svarar seriens skapare på kritiken

Regeringskupp?

I Nöjesguiden-bloggen Livets ord får serien sin värsta omgång ris. Där skriver Filip Wästberg att han faktiskt börjar ”misstänka att SVT:s senaste serie är en kupp från regeringen för att få färre ungdomar att söka till högskolan i syfte att spara pengar. Jag kan inte komma på någon annan anledning till att statens television skulle producera en sån här serie.”

Bloggaren menar att serien representerar det studentliv han själv hatade under sin tid i Uppsala.

Vill se serie om tentaångest

I de avslutande raderna i sin krönika efterlyser Kristine Eid en granskande dokumentärserie om Uppsalas studentliv.

– Det blir såklart inte lika underhållande, men jag hade gärna sett en serie om tentaångest.

Du är ju faktiskt med en liten sväng i serien, men bortsett från det, vilken student identifierar du dig mest med?

– Mina vänner skulle säkert säga att jag passar in i Stocken-festlivet, men jag gör faktiskt mer än att festa, skrattar Kristine Eid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.