• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Beata Lampers har flera gånger kontaktat institutionen och ifrågasatt varför man väljer att ha en salstenta. Foto: Tor Röjerås

Studenter oroliga för att bli smittade när de skriver tenta

Uppdaterad
Publicerad

Flera av studenter som pluggar nationalekonomi på Uppsala universitet är oroliga för att deras salstenta inte inte kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Men universitet menar att det är svårt att se till så att ingen fuskar om tentorna ska göras hemma.

Beata Lampers är en av studenterna som ska skriva salstenta på lördag. Hon och flera andra har uttryckt sin oro till institutionen som ansvarar för tentan. De vill att tentan ska kunna skrivas hemifrån istället, något man gjorde med samma examination under vårterminen.

– Det handlar helt enkelt om det allvarliga läget vi befinner oss i, det känns inte tryggt att ta sig till en tentamenslokal och sitta där med massa människor, säger studenten Beata Lampers.

”Examinationen måste vara rättssäker”

Det främsta argumentet för att genomföra tentan på plats istället för hemifrån är enligt Eva Mörk på institutionen för nationalekonomi att ge alla en så rättvis chans som möjligt.

– Den här examinationen måste vara rättssäker, och det mest rättssäkra sättet att genomföra den är genom en salstenta. Har man en hemtenta eller distanstenta ökar risken för fusk vilket gör det orättvist för de som inte fuskar och värdet på själva examen minskar, säger Eva Mörk, prefekt vid nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet.

Hör Beata Lampers och Eva Mörk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.