Enligt Naturvårdsverket är konstgräsplaner en av de största källorna till spridning av mikroplaster i Sverige. Så sent som i mars i år fick Studenternas sin konstgräsplan, som består av en form av mikroplast som kallas granulat.
En viktig orsak till att man valde just den typen av konstgräs var uthålligheten i materialet, vilket gör att många fler kan nyttja planen.
– Hade vi exempelvis valt gräs så hade bara elitlagen kunnat spela där, säger Conny Niklasson, projektchef på det kommunala bolaget Sportfastigheter som ansvarar för upprustningen av Studenternas.
”Vi behöver spelytor”
Från politiskt håll är man mer avvaktande rörande konstgräsets vara eller icke vara.
– Det hela är en förvaltningsfråga än så länge. Vi behöver spelytor och fotboll är den största sporten. Detta är en fråga som vi behöver ha med oss, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämndens arbetsutskott i Uppsala kommun.
Conny Niklasson menar att Sutdenternas inte släpper ut några betydande mängder mikroplast.
I klippet förklarar han varför.
Detta är granulat
Granulat är fyllnadsmaterialet som får de konstgjorda grässtråna att stå upp. När det slits bildas mikroplaster som sprids utanför planen och tar sig via vattendrag ut i havet.
Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastfragment (1 nm till 5 mm). De mikroplaster som hittats i världshaven, men även i sötvattensystem, har olika ursprung. Mikroplast kan bildas oavsiktligt när plastföremål slits och plastpartiklar frigörs, eller när vi inte återanvänder, återvinner eller slänger plastmaterial på rätt sätt utan plasten blir skräp som succesivt bryts ned till mindre och mindre bitar i naturen.
Källa: Naturvårdsverket
Antal konstgräsplaner med granulat i Uppsala kommun
Inomhus: 1
Utomhus 11