Kvinna och barn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Hultin är småbarnsmamma och just nu ammar hon sitt tre månader gamla son Douglas. Hör i videon vilket stöd hon hade behövt. Foto: Frida Wallin Nilsson/SVT

Studie: Partnerns stöd viktigt för amningen

Uppdaterad
Publicerad

Vid amning är det viktigt att båda föräldrarna är involverade, det visar en ny studie publicerad av Uppsala universitet.

– Vi vet från forskningen att kvinnan tycker att det absolut viktigaste stödet är från hennes partner, säger Eva-Lotta Funkquist, docent och lektor vid Uppsala universitet.

Region Sörmland och Uppsala universitet har genomfört ett amningsstödprogram där nyblivna föräldrar fått ett strukturerat amningsstöd. I gruppen kände sig partners mer delaktiga i amningen och menar att de samarbetade för att amningen skulle fungera.

Uppsalabon Jennie Hultin ammar sitt andra barn Douglas som är tre månader gammal.

– Varken jag eller min partner har fått mycket information innan vi blev föräldrar, säger Jennie Hultin.

Hon lärde sig på egen hand genom att testa sig fram, söka upp information på nätet och fråga BVC. Hennes partner lärde sig om amning genom att Jennie berättade för honom.

– Det hade blivit mycket enklare om han visste mer om amning, säger tvåbarnsmamman.

Mammans partner är det viktigaste stödet

Amningsstödprogrammet går ut på att utbilda både föräldrar och personal.

– Vi har börjat implementera det här i Uppsala, säger Eva-Lotta Funkquist, docent och lektor på instruktionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.

– Vi vet från forskningen att kvinnan tycker att det absolut viktigaste stödet är från hennes partner, om partnern inte har kunskap kring hur man får en amning att fungera så kanske det är svårt att ge rätt stöd.

Amning

Enligt tidigare forskning har amning inverkan på både kvinnors och barns hälsa. Barnet skyddas från infektioner när det ammas och ammande kvinnor har senare minskad risk att drabbas av äggstocks- och bröstcancer.

Endast en tiondel av barnen i Sverige ammas fullt under det första halvåret.

I dagsläget finns det bara en gemensam riktlinje om att föräldrar ska få en broschyr om amning.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.