Suvarthy Dey arbetar som lokalvårdare i Uppsala, men kan snart förlora sitt arbetstillstånd på grund av den nya lagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Jag är väldigt frustrerad på den här situationen”, säger Suvarthy Dey som oroar sig för att förlora arbetstillståndet. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Suvarthys, 31, lön räcker inte – nu kan hon förlora arbetstillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Suvarthy Dey, som har utbildat sig till läkare i Bangladesh, kom till Uppsala 2020 för att studera biomedicin. Men i mars 2021 tvingades hon avbryta studierna och börja arbeta som lokalvårdare. Nu riskerar hon att förlora arbetstillståndet när inkomstkravet höjs.

I november 2023 höjs inkomstkravet för arbetskraftsinvandring. Ändringen innebär att gränsen för att få arbetstillstånd höjs från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. För Suvarthy Dey innebär det att hon kan tvingas lämna Sverige.

– Jag mår jättedåligt. Regeringen säger att de vill ha kompetenta medborgare, men jag är kompetent. Jag är utbildad läkare och vill bidra till samhället, varför ska jag drabbas? säger Suvarthy Dey.

Hoppas lagändringen inte ska påverka

Det hela började med att hennes pappa dog i mars 2021. Familjen drabbades av höga utgifter och Suvarthy Dey tvingades avbryta studierna för att få en egen inkomst. Hon fick jobb som lokalvårdare, men hennes nuvarande lön ligger under den nya gränsen för arbetstillstånd.

– Det känns som att jag straffas för något som ligger utanför min kontroll. Jag pratar med min familj varje dag som oroar sig för mig. Ingen vet hur det ska gå, men jag lever på hoppet om att lagändringen inte ska påverka mig, säger Suvarthy Dey.

I klippet: Träffa Suvarthy Dey som berättar om hur den nya lagen påverkar henne.

Nytt inkomstkrav för arbetskraftsinvanding

Från och med den 1 november börjar det nya inkomstkravet för arbetskraftsinvandring att gälla. Nivån ändras från 13 000 kronor till 80 procent av medianlönen på arbetsmarknaden. Idag är den summan 27 360 kronor. Detta kommer att gälla både nya ansökningar och förlängningar av arbetstillstånd.

Källa: Visita.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.