De två stallarna har varit isolerade sedan smittan konstaterades i slutet av januari. Ett misstänkt fall i Skåne visade sig inte röra sig om den neurologiska varianten av viruset som kan orsaka förlamning hos häst, ibland med dödlig utgång. Det finns dock fortfarande hästar som är sjuka.
– Men de sjuka hästarna får veterinärhjälp och situationen är under kontroll. Det är många hästägare som känner sig oroliga men det finns inga tecken på någon smittspridning från de två stallen som rapporterats i januari, säger statsveterinär Gittan Gröndahl, vid SVA.
– Många har vidtagit skyddsåtgärder för säkerhets skull; de håller sig hemma mer än vanligt, tar ut veterinär om de har en häst som ser sjuk ut, och det har varit ett ökat antal provtagningar, säger hon.
Men trots ökad kontroll har alltså inga nya fall upptäckts. SVA rekommenderar hästägare att vara normalt försiktiga – att inte låta hästen få närkontakt med andra hästar när man är ute och tränar, att ställa nyinköpta hästar avskilt och att vara noga med handhygienen.
Avlivat hästar
Sjukdomen ekvint herpesvirus (EHV-1) ger bland annat feber och luftvägssymptom, och kan framkalla missfall hos dräktiga ston. Den neurologiska varianten, som drabbat en ridskola i Österåker samt ett stall i Östhammar, är relativt ovanlig i Sverige.
– Normat är sjukdomen inte värre än en vanligt förkylning. Vi har bara haft några enstaka fall av den aggressivare varianten av virusstammen de senaste åren. Även då med få drabbade hästar. Nu rör det sig om ett lite större utbrott, säger Gittan Gröndahl.
På ridklubben i Österåker som drabbats hårt har tre hästar avlivats till följd av sjukdomen, och flera hästar på anläggningen är sjuka. De drabbade hästarna från Stockholmsområdet och Östhammarsområdet har inte haft direktkontakt.
– Det är svårt att utreda var smittan ursprungligen kommer ifrån. Sjukdomen kan ligga latent under en längre tid och sedan blossa upp i samband med stress, exempelvis under en transport, säger hon.
Detta är EHV-1
EHV-1, även kallad abortvirus, kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom. Viruset ger förkylningssymptom, som kan vara mycket milda men även ge hög feber, näsflöde och hosta. Svullna ben är vanligt. Ston som är dräktiga kan få missfall, det sker vanligen i den senare delen av dräktigheten.
EHV-1 kan också orsaka neurologiska symptom som inträffar i regel fyra till åtta dagar efter en febertopp. Symptomen kan vara milda men också allvarliga med vinglig gång och förlamning med dödlig utgång.
EHV-1 smittar via noskontakt, men även indirekt via luftvägar, föremål och personer. Vaccin som skyddar mot abortvarianten av viruset finns, däremot finns inget registrerat vaccin mot den neurologiska varianten.
Källa: SVA