Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Äldre kvinnor känner ofta mycket skam om de blivit utsatta för våld”, säger Marie Johansson, volontär på Tantjouren. Foto: Mickan Mörk/TT

Tantjouren: ”Våldet mot äldre kvinnor stort dolt problem”

Uppdaterad
Publicerad

Våld mot äldre kvinnor har lyfts som ett växande problem. Trots det belyses inte frågan tillräckligt, anser Marie Johansson på Tantjouren Rigmor.

– Äldre är oerhört sårbara just kanske för att ingen lyssnar, säger hon.

Fysiskt våld, sparkar och slag, men även sexuellt och ekonomiskt våld är en del av många svenska kvinnors liv. För de som räknas som äldre, kvinnor över 65 år, kan utmaningarna vara ännu större.

Våldet tar inte slut för att man åldras – men trots det uppmärksammas det inte tillräckligt, anser Marie Johansson volontär på Tantjouren Rigmor i Gävle.

– Det här är ett stort dolt problem. Våldet går inte i pension och har man levt i en våldsam relation så fortsätter det. Det kan ofta förvärras när man äldre, säger hon och fortsätter:

– Många äldre kvinnor känner att det här är fruktansvärt skamfyllt att prata om.

Förövaren kan vara maken eller personal

Man räknar med att omkring 15 procent av svenskar över 65 år har utsatts för våld det senaste året, enligt rapporten ”Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld”, av Jämställdhetsmyndigheten.

Förövaren kan till exempel vara kvinnans make, personal på äldreboenden. Våld mot äldre kvinnor har både i Sverige och internationellt lyfts fram som ett växande problem, enligt rapporten.

– Stereotypa föreställningar om vem som utsätts för våld minskar möjligheten för våldsutsatta äldre kvinnor att anmäla och larma, säger Åsa Witkowski, sakkunnig kvinnofrid Unizon till SVT.

I klippet: Hör mer om hur äldre kvinnor kan drabbas av våldet.

så söker du hjälp som utsatt för våld i nära relationer

Till Kvinnofridslinjen på 020–50 50 50 kan både du som utsatt för våld i nära relation, men även anhöriga, vänner eller kollegor vända sig för att be om råd kring det man varit med om. Brottsofferjouren har också en stödtelefon 0200–212019, dit man kan ringa om man själv eller en anhörig utsatts för brott.

Man kan också höra av sig till kommunens socialtjänst som har ett särskilt ansvar för att ge stöd till dig som utsatts för våld. Där kan du får alltifrån samtalsstöd, rådgivning, ekonomiskt stöd till praktisk hjälp.

Via lokala kvinnojourer kan man få krisstöd – jourerna går att hitta på unizon.se och roks.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.