• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Allt färre besöker gudstjänster i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Allt färre går på gudstjänst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet gudstjänstbesök i Svenska kyrkan minskade stadigt under åren 2014–2018. Idag är det framför allt vid högtider som dop och konfirmation som människor tar del av gudstjänst.

Totalt har kyrkobesöken minskat med drygt 8 procent under perioden 2014–2018. Det visar statistik från Svenska kyrkan som sammanställts av nyhetsbyrån Siren. Det är söndagsgudstjänserna som tappat mest, medan gudstjänser i samband med dop och vigsel tappat mindre.

– Det är en väldigt stor förändring över tid. I Uppsala stift är idag konfirmation, dop och vigsel den vanligaste kontaktytan med medlemmarna, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken bygger på församlingarnas egna inskickade siffror.

Ökat intresse för socialt arbete

Pernilla Jonsson konstaterar också att det sker andra förändringar i människors kontakt med Svenska kyrkan

–  Vi ser en ökande betydelse för kyrkans sociala arbete, med fler personer som vill jobba ideellt. Kyrkan möter inte bara människor i samband med gudstjänsterna, säger Pernilla Jonsson.

Medlemstalet sjunker

I Uppsala län 31 december 2018 var medlemsantalet i Svenska kyrkan 218 828.

Den 31 december 2017 var medlemsantalet: 220 894, enligt Svenska kyrkans eget medlemsregister.

I Sverige blir man automatiskt medlem i Svenska kyrkan i samband med dop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.