En delad bild som på den vänstra sidan visar en kvinna som håller i en ögonbindel, med en bakgrund av träd och en solnedgång. Till höger är en närbild på flera personer som står runt en fotboll på en konstgräsplan, med fokus på deras skor och fotbollen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tetiana Shyrobokova är spelare i Vaksala SK och damlandslaget. För henne har sporten blivit en fristad. Foto: Stephanie Mourad/ SVT

Tetiana, 32, flydde från Ukraina – nu är hon stjärna i svensk parafotboll

Uppdaterad
Publicerad

Tetiana Shyrobokova flydde från krigets Ukraina. I Sverige hittade hon parasporten 5-a-side – som fotboll fast med ögonbindel. Nu har hennes lag Vaksala SK gått från en sistaplats till en andraplats på bara ett år.

– Jag känner inte så stor skillnad. Om det är sport är det sport, säger Tetiana Shyrobokova.

Fotbollar som rasslar. Alla spelar med ögonbindel. Parasporten 5-a-side är för personer med synnedsättning. Under träningen hörs ”voy” ropas ut nästan hela tiden: spanska för ”här är jag”.

– Man ropar ”voy” för att spelarna ska veta vart de andra är. Syftet är att man inte ska springa in i varandra, säger Isa Hulterström Lundén, som är tränare för Vaksala SK:s 5-a-side lag.

Kriget i Ukraina

Började spela för två år sedan

Vaksala SK i Uppsala startade sitt lag förra året och har både nybörjare och landslagsspelare. En av dem är 32-åriga Tetiana Shyrobokova som kom från Ukraina för två år sedan och då började med 5-a-side.

– När man är inte kan se, förstår man bättre hur man rör sig. Man måste fokusera på sin kropp och rörelse, säger Shyrobokova.

I mitten av september var det riksmästerskap i 5-a-side i Jönköping. Då knep Vaksala SK andraplatsen, ett stort hopp från året innan.

– Förra året var vi helt nya och fick delad sistaplats, men det här året släppte vi bara in ett mål, berättar spelaren Tage Johansson, 23.

Hör hur Tetiana hittade till sporten i klippet ovan.

Det här är 5-a-side

  • 5-a-side är en variation av fotboll för personer med synnedsättning.
  • Som namnet antyder är det fem spelare i vardera lag.
  • För att ha samma förutsättningar spelar man ofta med ögonbindel.
  • Fotbollarna har bjällror i sig så att spelarna kan höra dem.
  • Spelare måste ropa ut ord som ”voy” för att undvika att krocka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet