Att varghonan föder åtta valpar är fullt normalt även om det ligger i det övre spannet. Vargarna på bilderna är runt två månader gamla och att så många överlevt sin första tid tyder på att det finns gott om föda i Siggeforareviret utanför Uppsala. Pappan anses vara genetisk viktig och att det fötts så många valpar kan vara positivt för de svenska vargarna.
– Att så många valpar kommer ut ur reviret på sikt kan vara positivt för inaveln för hela den svenska vargstammen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.
Hur många vargar som nu finns i reviret vet man inte i dagsläget, eftersom flera fjolårsvalpar kan ha lämnat reviret. Den 1 oktober inleds en ny viltinventering.
Varg skapar oro
Men fler vargar kan också leda till en ökad oro framför allt bland djurägare. Vargattackerna mot tamboskap har dock minskat i år, enligt länsstyrelsen.
– Vargangrepp på till exempel får förefaller vara väldigt slumpartat. Förra året var det många angrepp på kort tid, men då föddes det färre valpar. Hittills i år känner vi inte till några angrepp på tamdjur, säger Sebastian Olofsson.
Vad kan man göra för att skydda sina djur?
– Många hundägare startar telefonkedjor för att larma om någon sett varg i närheten. Man kan även få bidrag för att köpa skyddsväst för hundar. För tamdjursägare finns det bidrag att söka för rovdjursavvisande stängsel till exempel, säger Sebastian Olofsson.