En kvinna sitter ned och tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tina berätta varför hon väljer att ta läkemedlet trots kritiken. Foto: Ellen Pan/SVT

Tina, 48, använder diabetesmedicin för att gå ned i vikt: ”Det är min överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Diabetesförbundet slår larm om att diabetiker blir utan viktig medicin när läkemedlet Ozempic säljer slut för att användas för viktnedgång. Tina Brattlund, 48, är en av de som behandlats med den eftertraktade medicinen för att gå ner i vikt.

– Just nu är det här min överlevnad, säger hon.

Läkemedelsverket har gjort bedömningen att läkemedlet Ozempic endast ska indikeras för diabetespatienter.

Men Martin Carlson, chefsläkare på ett privat vårdbolag, anser att det även bör användas för att behandla fetma och menar att läkemedelsbristen beror på helt andra orsaker än att det används av överviktiga.

– Tillverkaren har valt att marknadsföra det till just diabetiker men ur ett medicinskt perspektiv är det helt okontroversiellt att skriva ut till patienter med övervikt. Det är märkligt att man ställer två patientgrupper mot varandra som båda behöver medicinen, säger han.

Men ni är ju ett privat bolag som tjänar pengar på att förskriva det här läkemedlet, det ligger väl i ditt intresse att tycka så?

– Självklart, men det här är en revolution som ska användas. Det är väldigt tillfredsställande för mig som läkare att kunna hjälpa en patientgrupp som tidigare inte fått hjälp.

Tina Brattlund, som bor i Alunda utanför Uppsala, instämmer.

– När min dotter sa till mig att ”mamma, du måste göra allt du kan för att leva”, då tänker jag ta till det här oavsett vad andra tycker om det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.