I bildens ena del syns delar av två händer som håller i en vaccinflaska, i bildens andra del syns en man med skägg i sjukhuskläder, sittande i ett undersökningsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vet man om man blivit smittad, hur farligt är det, och kan man få vaccin? Sjuksköterska Johan Lundin på Akademiska sjukhusets Infektionsmottagning 2 ger svar. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Tre frågor om: Mpox – hur farligt är det?

Publicerad

Smittvägar, risker och vaccinationer – frågorna är många efter det första svenska fallet av virusvariaten mpox klad 1. Svaren får du i klippet av sjuksköterskan Johan Lundin.

– Vi märker att det är många fler personer som tar kontakt med oss och har frågor, säger Johan Lundin, sjuksköterska på Akademiska sjukhusets Infektionsmottagning 2, där man tar emot personer för provtagning vid misstanke om olika infektionssjukdomar.

– Det är en grupp som ringer för att man är orolig, och en grupp som är väldigt påläst och inser att man faktiskt har en ökad risk och undrar hur man ska kunna få hjälp, säger han.

Två månaders kö för vaccination

Om man tillhör riskgrupper är det i dag en till två månaders kö för att få påbörja vaccinering mot mpox.

– Om man är orolig behöver vi prata om oron eller få kunskap om att man inte tillhör en riskgrupp. Med kunskap brukar oron minska, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.