När trion greps i Stockholm, pågick sexhandeln för fullt i Uppsala. (Arkivbild) Foto: SVT

Tre häktade i stor sexköphärva – ska ha pågått under lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Polisen håller på att nysta upp en omfattande sexköphärva med förgreningar över stora delar av landet. Tre personer sitter häktade misstänkta för grovt koppleri, något som UNT var först med att berätta.

De misstänkta är två kvinnor och en man som ska ha förmedlat kontakten mellan sexköpare och olika kvinnor, som kommit till Sverige från Syd- och Centralamerika. Kvinnorna har sålt sex på flera större orter i Sverige.

– Det ska inte bara ha skett i Uppsala och Stockholm, utan i flera stora städer hela vägen ned till Malmö, säger Victoria Engelkes.

Sexhandeln misstänks ha pågått under flera år.

– En av de misstänkta kom till Sverige i december 2019, men det finns tecken på att det här har startat tidigare än så, säger åklagare Victoria Engelkes till SVT Uppsala.

Trion greps den 9 mars i år i en samordnad polisinsats i Stockholm. Under tiden pågick sexhandeln för fullt i Uppsala.

Annonser en ”svag punkt”

Polisutredningen går nu vidare bland annat med den tekniska bevisningen, som bland annat handlar om att undersöka de inblandades mobiltelefoner.

Hur avslöjade polisen den här härvan?

– Jag kan inte gå in på det i detalj på grund av förundersökningssekretess, men generellt kan jag säga att säljarna i den här typen av ärenden måste vara synliga för kunden, till exempel genom annonser – och då blir man också synlig för polisen. Det är ofta den svaga punkten, säger Victoria Engelkes.

De kvinnor som sålt sex är målsäganden i utredningen.

– Det är för att de varit i en utsatt situation där vinsten har gått till andra personer, säger Victoria Engelkes.

Hur många kvinnor handlar det om?

– Jag vill inte uttala mig om det i nuläget, men det är ett antal.

Åtal i sexköphärvan väntas tidigast efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.