• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En person ställer fram en mikrovågsugn vid Fullerö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Thomas Bälter om vilka straff han kommer att yrka på . Foto: Polisens förundersökning

Tre sprängningar på tre dygn – nu åtalas åtta personer

Uppdaterad
Publicerad

Tre sprängningar på tre dygn skakade Sverige i höstas – nu åtalas åtta personer för dåden. I Fullerö i Uppsala skadades 24-åriga Soha Saad så svårt att hon avled.

Det var i slutet av september förra året som sprängdåden inträffade i först Hässelby, morgonen därpå i Linköping och tidigt den 28 september i Fullerö utanför Uppsala där 24-åriga Soha Saad dog.

– Vi ser en tydlig koppling mellan de tre sprängningarna och konflikten inom Foxtrot-nätverket, säger Thomas Bälter, senior åklagare, på pressträffen om åtalet.

Åtta män åtalas misstänkta för de tre sprängningarna. Två av männen åtalas misstänkta för delaktighet i samtliga tre. Åtalspunkterna är mord, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Under förundersökningen har polisen varit i kontakt med cirka 200 målsägande och gjort 400 förhör.

Stoppades med 25 kilo dynamit

En av männen, född 2004, som åtalas för inblandning i alla tre sprängningarna greps i en taxi på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala i oktober. I taxibilens baklucka fanns 25 kilo dynamit, sprängkapslar och stubintråd. Vid en husrannsakan hos mannen påträffades bland annat en ”mordmanual”.

En framgångsfaktor i utredningen har, enligt åklagare och polis, varit att man kommit in i flera telefoner där man kunnat se konversationer med instruktioner till utförare. I en av telefonerna hittade man också bilder på den bomb som ska ha använts vid sprängningen i Fullerö – en mikrovågsugn fylld med sprängmedel.

Bomberna i Hässelby respektive Linköping var så kallade kastrullbomber, enligt åklagarna.

Vittnen såg bil lämna platsen

Thomas Bälter beskriver bomben som briserade i Fullerö utanför Uppsala som en ”enormt kraftig bomb”. Efter att vittnen beskrivit att en vit bil lämnat platsen efter detonationen kunde en polispatrull gripa två män i en vit bil kort därpå – två män födda 1990 och 2001. Dessa män – och ytterligare en – är de som åtalas för inblandning i sprängningen i Fullerö.

En av de åtalade som greps kort efter sprängningen i Fullerö nekar både till mord och mordförsök, enligt hans försvarsadvokat Anton Strand.

– Min klient kommer själv få berätta under rättegången om bakgrunden till varför han blivit misstänkt, säger Anton Strand.

Fullerö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lever med Soha varje dag. Hon går aldrig ur mina tankar”, säger Samer Saad, vars dotter dödades i ett sprängdåd. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.