Två män står i en inomhusmiljö, klädda i mörka tröjor. En vit jacka hänger på väggen bakom dem, och en grön dörr är delvis synlig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tusentals kronor och hundra arbetstimmar” – maskkreatören Stefan Hillbom om varför han och vännerna varje år bygger masker och dräkter för det stora Knutmassofirandet. Foto: Lina Yakoub/SVT

Tusentals kronor och drygt hundra arbetstimmar inför Knutmasso: ”Det är obehagligt”

Publicerad

Tusentals kronor och drygt hundra arbetstimmar – allt för att gå runt och bära på något som är ”obehagligt, svårt att andas ur och som halvt förblindar en.”

Det är återigen dags för Knutmasso.

– Man gör det för uppskattningen på gatan, säger Andreas Wahlqvist som håller på med ett hemlighetsfullt projekt.

Varje år den 13 januari arrangeras Knutmasso i Gimo i Östhammars kommun. En hundraårig tradition som brukar locka tusentals besökare.

SVT fick följa med bland annat Stefan Hillbom och Andreas Wahlkvist in i en verkstad där de håller på att bygga sina hemliga dräkter.

– Alla försöker ta reda på vem som är vem och då sprids det fort. Det är inte många minuter man går där ute innan de vet vilka vi är, skrattar Stefan Hillbom.

I klippet: ”Det är svårt och andas och man ser ingenting” – följ med i verkstaden i Gimo där några av årets hemliga projekt förbereds.

Historien bakom Knutmasso

• Förr i tiden var julfriden över på tjugondag Knut och man åt upp det som fanns kvar av julmaten. Det var inte ovanligt att klä ut sig och gå och knacka dörr för att låta sig bjudas på både alkohol och annat hos grannarna.

• För att inte skämmas och bli igenkänd klädde man ut sig.

• Knutsmasso uppmärksammas idag på olika sätt i olika delar av landet och även i utlandet, bland annat genom utklädningsupptåg.

• I Gimo har traditionen utvecklats till en gatufestival med hemgjorda masker och kostymer.

• Man vet inte helt säkert hur gammal denna tradition är men mycket tyder på att den utvecklades sent 1600-tal.

Källa: Institutet för språk och folkminnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.